Raj na Zemlji koji morate da posetite

Raj na Zemlji koji morate da posetite

Sa jedne strane Tibetanska visoravan sa druge tri ogromne klisure i velika reka Jangce, a u sredini najlepše što priroda Kine ima da ponudi, zemlja izobilja – Sičuan. Čak tri lokaliteta sa ovog prostora zauzela su svoja mesta na listi prirodne i kulturne baštine. Da li ste čuli za Huanlung, Đudžajgou, kao i za Emej?

Foto: Shutterstock

Prva je oblast naučnog i kulturno-istorijskog značaja pod nazivom Đudžajgou, potom lepote planine Emej zajedno sa panoramskom oblasti Lešanskog džinovskog bude, i slikovita dolina Huanlung.

Predeo  jedinstvenih pejzaža

Na površini od oko 700 km2 pruža se dolina Huanlung, objedinjujući dve klisure, jednu istoumenu i klisuru Muni. Nezagađeni jedinstveni ambijent koji čine prastare šume i prirodna bogatstva učinili su ovaj predeo prepoznatljivim i jedinstvenim.

Foto: Shutterstock

Veličanstvene smaragdne reke koje presecaju šume najrazličitijih boja, sa bajkovitim slapovima samo su deo prirodne scenografije ovog kraja. Ružičasta tibetanska sela smeštena tik ispod snežnih vrhova okolnih planina koji svetlucaju poput dragulja doprineli su da predeo ponese nadimak „Planinska zemlja vila“.

Dolina žutog zmaja

Prevod naziva doline Huanlung bi bio „dolina žutog zmaja“. Legenda kaže da je pre četiri milienijuma žuti zmaj pomogao kralju Sjajuu da preusmeri vodenu stihiju od svog kraljevstva ka moru, na taj način stvorivši dolinu reke Minđang.

Žuta boja taloga kalcijum-karbonata i zlatne nijanse vode podsećaju na rep žutog zmaja. U znak zahvalnosti zmaju na pomoći izgrađen je i hram u njegovu čast.

Foto: Shutterstock

Savršenu prirodu Huanlunga upotpunjuju bistra višebojna jezera, njih oko 3.400 u oblasti. Krečnjačke formacije, nekoliko velikih vodopada, pećina i tri drvena hrama još su samo neki od mnogobrojnih lokaliteta koji će vam zauvek ostati urezani u sećanju ako ih makar jednom obiđete.

Uostalom, verovanje da je ova dolina najlepši deo Kine dovoljno govori samo za sebe.

Ostavi komentar