Kako je pas Pikls spasio svetsko prvenstvo u fudbalu

Kako je pas Pikls spasio svetsko prvenstvo u fudbalu

Fudbalska Superliga glavna je svetska vest prethodnih dana. Fanovi na društvenim mrežama povlačenjem timova iz Engleske slave spas fudbala, a upravo u Engleskoj je spaseno i jedno svetsko prvenstvo.

Pickles saved the World Cup 🐕🏆 The Collie dog is well known for his role in finding the stolen Jules Rimet Trophy in March 1966, four months before the 1966 FIFA World Cup was scheduled to kick off in England.

Posted by Sports Directory on Среда, 30. децембар 2020.


Naime, Pikls, kako je ovom psu bilo ime, postao je svetski, a posebno nacionalni heroj 1966. godine.

20. marta 1966. godine lopovi su ukrali trofej Svetskog prvenstva, samo četiri meseca pre nego će se ono održati u Engleskoj. Legendarni trofej ukraden je tokom izložbe u Vestminsteru.

Četiri meseca pred veliko takmičenje, zavladala je panika. Skotland Jard, koji je preuzeo slučaj, dobio je zahtev da isplati 15.000 funti u zamenu za trofej.

Tokom akcije predaje novca, policija je uhapsila Edvarda Bečlija, koji, ispostaviće se, bio posrednik i nije imao trofej, pa je završio dve godine u zatvoru.

Nedelju dana posle ovog događaja policija nije imala nikakve tragove. Istraga je tapkala u mestu, sve dok David Korbet 27. marta nije izveo svog ljubimca u šetnju.

Pikls je ubrzo namirisao jedan paket, no iako je postojao strah da je u paketu bomba, zbog čestih napada IRA, Korbet je ipak odlučio da otvori paket koji je toliko zainteresovao njegovog psa.

“Otvorio sam ga i video natpise - Brazil, Zapadna Nemačka, Urugvaj. Otišao sam kući i rekao ženi da mislim da sam našao pehar Svetskog prvenstva”, rekao je tada Korbet.

Policija je neko vreme sumnjala da je Korbet odgovoran za krađu, no kasnije je pušten uz nagradu za pronalazak od 5.000 funti, što je tada bilo dovoljno da Korbet kupi sebi novi dom.

Heroj priče je glumio u filmu iz 1966 “The Spy with a Cold Nose”, kao i u nekoliko televizijskih emisija. Pikls je dobio i nagradu “Pas godine”, kao i godišnju količinu hrane.

Nakon što je preminuo 1967. godine, Piklsova ogrlica je izložena u Nacionalnom fudbalskom muzeju u Mančesteru. Pikls je definitivno ostao upamćen kao pas heroj koji je spasao Svetsko prvenstvo.