Kako se ljudsko lice menjalo kroz evoluciju?

Kako se ljudsko lice menjalo kroz evoluciju?

Džon Gurš je paleoumetnik koji je na osnovu proučavanja fosila, a koristeći različite tehnike skiciranja, napravio video u kom je prikazao kako se ljudsko lice menjalo kroz evoluciju.

 Foto: Youtube/Screenshot

U nešto više od minut i po on je spakovao sve promene koje je naš lik pretrpeo za poslednjih šest miliona godina, a detalji istraživanja koje je sproveo objavljeni su u knjizi "Oblikovanje čovečanstva". Da bi predstavio istoriju čovečjeg lika, Gurš se koristi znanjima iz nauke i umetnosti, ali i maštom.

Njegov video u javnosti je izazvao brojne polemike, kako među naučom zajednicom, tako i među laicima. Jedni su ga hvalili za poduhvat, dok su mu drugi čak i zamerili da je napravio rasistički portret čoveka.

"Ne razumem zbog čega se preskače s ranog čoveka na belca? Zar nije trebalo da se pojavi i čovek afričkog porekla budući da je bela rasa izvedena? Moglo se čak i ostati na čoveku Afrike", napisano je u komentarima.

Ima i onih koji su pokušali da odbrane Gurša, ističući da se "u našim korenima krije i neandertalac, tako da nema smisla ubacivati i čoveka afričkog porekla".