Kako su svetske metropole dobile nadimke

Kako su svetske metropole dobile nadimke

Zašto se Amsterdam naziva Venecijom severa, a Njujork Velikom jabukom?

1. London - Stari dim

London je oduvek bio zadimljeno mesto, ali je veliki smog iz 1952. u potpunosti opravdao ovaj naziv. Tokom pet uzastopnih dana vazduh je u tolikoj meri bio zagađen da je ubio više od 4.000 ljudi! London često nazivaju i Kišni grad, a lokalno stanovništvo najbolje zna da se iz kuće retko izlazi bez kišobrana.

2. Amsterdam - Venecija severa

Glavni grad Holandije preseca više od 100 kilometara kanala. S obzirom na tu činjenicu, Amsterdam se često upoređuje sa najslavnijim gradom s kanalima, Venecijom. Iako im je to jedina zajednička stvar, za nadimak je očigledno bilo dovoljno.

3. Pariz - Grad ljubavi

Pariz je bio prvi evropski grad koji je počeo da koristi javnu rasvetu, a zbog raskošno osvetljene Ajfelove kule, često se naziva i gradom svetlosti. Naravno, ceo grad je idealan da se vreme provede sa partnerom, a čak se i za francuski jezik kaže da je u pitanju jezik ljubavi.

4. Jerusalim - Sveti grad

Ovde posebno objašnjenje verovatno nije ni potrebno. Jerusalim ima veliko značenje i svetost za sve tri velike monoteističke religije: hrišćanstvo, judaizam i islam. Neka od najsvetijih (hodočasničkih) mesta sve tri religije mogu se naći upravo u ovom gradu.

5. Njujork - Velika jabuka

Iako se smatralo da je ovaj nadimak stariji, nedavna istraživanja pokazala su da je za "Veliku jabuku" zaslužan književnik Edvard Martin, koji je današnji nadimak grada spomenuo u svojoj knjizi. On je pisao da građani drugih gradova Njujorčane smatraju bahatim i pohlepnim, nazivajući ih između ostalog, velikim trulim jabukama. Njujork je uprkos tome danas jedan od najpopularnijih turističkih gradova na svetu.

6. Filadelfija - Grad bratske ljubavi

Osnivač grada, Vilijam Pen, želeo je da osnuje mesto gde će svi moći da žive u ljubavi i slozi. Stoga je spojio dve reči na starom grčkom - "philos", što znači ljubav i "adelphos", što prevodimo kao brat. Tako je Filadelfija postala i ostala grad bratske ljubavi.

7. Singapur - Lavlji grad

Reč "Singapur" se sa engleskog prevodi doslovno kao "Lavlji grad". Osnivač grada, ser Stemford Refls, objasnio je da je ovo ime odabrao nakon što je ugledao "merlion" (mešanca lava i sirene). Legenda je zanimljiva, iako ovde nikad nije bilo ni lavova ni sirena.

8. Mumbaj - Grad snova

Mumbaj je ovo ime zaslužio jer je najbogatiji grad Indije, pa ne čudi što u njega stižu mnogi u potrazi za boljim poslom i životom. Neki pokušavaju da uspeju na sve moguće načine, a ovde je smešten i Bolivud.

Izvor: Prva

Zatvoreno za komentare.