Prva država koja je zabranila upotrebu krzna

Prva država koja je zabranila upotrebu krzna

Savezna država Kalifornija donela je zakon kojim se izriče zabrana životinjskog krzna (prodaja i upotreba) čime je postala prva savezna država u SAD-u koja je to učinila, prenosi BBC.

Foto: Shutterstock

Zakon će krenuti sa primenjivanjem od 2023. godine kada će postati ilegalno proizvoditi i prodavati odeću, obuću i torbe napravljene od životinjskog krzna. Aktivisti za životinjska prava su oduševljeni ovim potezom.

- Zahvaljujemo se guverneru Njusomu i svim zakonodavcima koji su prepoznali da kalifornijski stanovnici ne žele da doprinesu širenju ovakvog tržišta.

Guverner Gevin Njusom ponosi se ovom odlukom i naglašava kako je Kalifornija lider kada je reč o dobrobiti životinja.

- Od danas naše liderstvo kada je reč o dobrobiti životinja uključuje zabranu proizvodnje i prodaje krzna. Ali mi činimo i više od toga – dajemo izjavu svetu da predivne divlje životinje, kao što su medvedi i tigrovi, nemaju mesta u plamenu ili na trapezi – dodao je guverner Njusom.

Iako su ovim zakonom napravili veliku promenu, problem je što još uvek nije sve pokriveno njim. Na primer, kravlja, kozja, ovčja i jelenja koža ne ulaze u ovaj zakon.

Osobe koje nakon 2023. godine budu proizvodile i prodavale životinjsko krzno, mogu dobiti kaznu od 500 do hiljadu dolara.

Ostavi komentar