Grad na italijanskom ostrvu nudi besplatne kuće

Grad na italijanskom ostrvu nudi besplatne kuće

Poslednjih godina, sve veći broj gradića u Italiji, posebno na jugu, nudi kuće besplatno ili za samo jedan evro u nadi da će privući nove stanovnike. Tom nizu pridružio se i Kamarata, prelepo srednjovekovno mestašce na Siciliji čije se stanovništvo već decenijama osipa. Ovaj italijanski grad nudi besplatne kuće!

Foto: YouTube/printscreen

Vlasti Kamarate, za razliku od Sambuke na Siciliji ili naselja Cungoli u okrugu Avelino u Kampaniji, otišle su korak dalje, pa od budućih stanovnika ne traže ni jedan evro, koliko je potrebno izdvojiti za dom u pomenutim mestima.

Kako je gradonačelnik Vićenco Điambrone objasnio američkom Si-En-Enu, prethodne tri godine proveo je tražeći vlasnike napuštenih kuća i ubeđujući ih da besplatno predaju ključeve novim stanovnicima.

-  Ne mogu da podnesem da se ovaj predivan, stari istorijski centar prazni i pretvori u propast. To me boli - rekao je Điambrone.

Prema njegovim rečima, u gradu ima stotinak slobodnih kuća, a "uskoro će ih biti još" . Trenutno je budućim novim stanovnicima na raspolaganju desetak domova.

Novi stanovnici moraće da ispune nekoliko uslova - moraju da se obavežu da će renovirati imovinu u roku od tri godine od kupovine, kao i da će uplatiti depozit od 5.000 evra koji će im biti vraćen kada posao bude završen. Takođe, moraće da predstave jasan predlog za obnovu nekretnine.

Prednost imaju mladi parovi sa decom, dok će oni koji dobiju bebu dobiti i bonus od 1.000 evra. Novi vlasnici mogu pretvoriti višespratnice u privatnu kuću, pansion, hotel, prodavnice ili čak restoran.

Inače, Kamarata se nalazi oko 60 kilometara jugoistočno od Palerma i 35 kilometara od Agriđenta. Gradić je smešen na 600 metara visine na istoimenoj planini koja se uzdiže na 1,578 metara iznad mora.

Iz Kamare, koju preme podacima iz 2017. godine naseljava oko 6.000 stanovnika, pruža se neverovatan pogled na veći deo Siciliju, a gradić može da se pohvali i prelepom arhitekturom.

Ostavi komentar