“El Diablo” je restoran na vrhu vulkana u nacionalnom parku Timanfaja koji se nalazi na jednom od španskih Kanarskih Ostrva.
View this post on Instagram
Izraz El Diablo u prevodu znači đavo, što se nekako i uklapa u celu sliku.
Kuvare koji postavljaju roštilj preko uspavanog vulkana i peku meso na najprirodniji način koji se može zamisliti nećete videti nigde na svetu.
View this post on Instagram
Ogromni roštilj izgrađen je dva metra iznad bazena lave koja doseže temperaturu od 400 stepeni.
Roštilj se sastoji od devet slojeva bazaltne stene i na njemu se od 1970. godine peku najrazličitiji specijaliteti. Ova neobična metoda kuvanja i formalno je potvrđena kao zdravstveno ispravna.
View this post on Instagram
Da bi izdržali vrućinu vulkana, nekonvencionalni sistem kuvanja dizajnirali su arhitekti Eduardo Kaseres i Hesus Soto.
“El Diablo” takođe pruža gostima neke od najboljih pogleda na ostrvu.
Restoran ima ogromne staklene prozore sa kojih se pruža panoramski pogled na stenovite vulkanske planine nacionalnog parka koje se prostiru na skoro 20 kvadratnih kilometara do Atlantskog okeana.
View this post on Instagram
Menadžer restorana Hulio Padron rekao je za ABC da su konsultovani naučnici i vulkanolozi da bi se proverilo da li je neobičan način kuvanja hrane potpuno siguran.
Zaključak je da su veoma male šanse da vulkan proradi, jer se poslednja erupcija dogodila davne 1824. godine.
Hrana pripremljena na vulkanskoj toploti služi se svakodnevno od podneva do 15.30 časova, a savetuje se rezervacija ranije, jer je restoran izuzetno popularan među turistima.