10 najluđih pitanja na razgovorima za posao

10 najluđih pitanja na razgovorima za posao

Kada se pripremate za intervju, spremni ste za pitanja iz oblasti iz koje imate iskustva ili ste se školovali. Problem je kada dođe neko neočekivano pitanje, koje baš i nije povezano sa poslom.

Foto: Pexels

Nekad je važnije kako se nosite sa pritiskom nego da date pravi odgovor. Ovo je spisak najtežih pitanja na razgovoru za posao koji su upravo kandidati izabrali.

"Procenite koliko će biti golova u Premijer ligi." – Pozicija: računovođa

Kompanija "Vax" je kompanija koja proizvodi i prodaje uređaje za čišćenje (usisivače i slično), ali je jasno da traži talentovane ljude koji umeju da misle. Ideja je da se vidi koliko logično razmišljaju kandidati i da se vidi kako se nose sa problemom u realnom vremenu.

"Kako se suočavate sa lošim danom?" – Pozicija: konsultant

Kandidati imaju slične kvalifikacije ali je pitanje kako se ko nosi sa visokim pritiskom.

Foto: Pexels

"Imate 50 crvenih i 50 plavih loptica. Podelite ih kako god želite u dva kontejnera da biste dobili minimum/maksimum mogućnosti za mešanje boja.“ – Pozicija: analizator operacija

Kompanija "Clearwater Analytics" proizvodi softvere koji omogućavaju menadžerima da se suoče sa menadžmentom rizika i izveštavanjem.

"Koje je vaše najveće kajanje pri upravljanju zaposlenima do sada?" – Pozicija: direktor oblasti

Kompanija "Regus" koja obezbeđuje privremeni kancelarijski prostor, voli da testira kandidate za poziciju direktora. Cene iskrenost, analitičke veštine i naravno sposobnost upravljanja.

"Imate troje ljudi, svi imaju različite plate, i žele da otkriju prosek plata ali da ne govore međusobno visinu zarade. Kako će to da urade?" – Pozicija: Technical Delivery Graduate

Kompanija "BAE Systems Applied Intelligence" specijalizovala se za tehnološku-led odbranu i jasno je da traže čoveka koji ima sposobnost da razmišlja logički i analitički, i koji takođe zna matematiku.

Foto: Pexels

"Kako biste opisali 'cloud computing' sedmogodišnjaku?" – Graduate Scheme

Komunikacija je važna u svim kompanijama, a ovo pitanje, koje postavlja "Microsoft", testira sposobnost da se teške i komplikovane stvari razlože na jednostavnije pojmove, odnosno da budu jasne svakome. Takođe, kandidati pokazuju koliko se razumeju u računare, i sposobnost da razmišljaju logički.

"Ako imate prijatelja koji je bio odličan u svom poslu i još jednu osobu koja je dobra, ali vam je prijatelj doneo 2.000 dolara manje, kome biste dali posao?" – Pozicija: konsultant zapošljavanja

Ovo nije lak problem a potencijalni zaposleni kompanije "Hays plc" bi trebalo da ga reši na licu mesta. Evo šta kaže da je odgovorio kandidat kome je postavljeno ovo pitanje:

"Izabrao bih svog prijatelja jer znam da će svoj posao raditi predano i neće me izneveriti. (Trebalo je da kažem, drži se osobe koja zarađuje više). Držao sam se svog odgovora i to je išlo u moju korist."

Foto: Pexels

"Kako bi vas vaši neprijatelji opisali?" – Pozicija: marketing prodaja

"Conde Naste" je izdavač za "Vog". Očigledno ima veze sa filmom "Devil Wears Prada", gde je glavna junakinja okrutna i nemilosrdna, ali britka sablja u svom poslu.

"Šta je u tvojoj biografiji najbliže laži?" – Pozicija: marketing i komunikacije

Kompanija "The Phoenix Partnership" pravi softver za zdravstveni sektor. Evo šta je kandidat kome je ovo pitanje postavljeno odgovorio: "Ako ne kažete ništa, onda je to najbliže laži." Dakle, najbolje je da kažete ono što je najbezbolnije, jer svakako očekuju nešto.

I pobednik najtežih pitanja je:

"O čemu sada razmišljam?" – Pozicija: regionalni direktor

Čime god da se bavi ova kompanija, i koja god da je pozicija u pitanju, možemo samo da se zapitamo – koliko je ovo pitanje bizarno?