Kolinsov rečnik - ova reč je proglašena za reč godine!

Kolinsov rečnik – ova reč je proglašena za reč godine!

Dok su svetske vlade provele veći deo 2020. godine pokušavajući da obuzdaju pandemiju koronavirusa, Kolinsov rečnik je za reč godine proglasio “lockdown ” (zatvaranje), prenosi Hina.

Foto: Shutterstock

Engleski naziv “lockdown” stvoren je od reči “lock” – “zaključati” i “down”- “dole”. Engleska reč “lockdown” znači “zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija”.

U objašnjenju Kolinsa stoji da je reč, koja se definiše kao “nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima” odabrana jer predstavlja “ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom sveta”.

Šest od deset reči koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su “koronavirus”, “samoizolacija” i “socijalno distanciranje”.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu je do danas evidentirano više od 50,2 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a od njegovih je posledica umrlo 1,2 miliona ljudi.

Foto: Shutterstock

Uredništvo Kolinsa je objasnilo da je u 2020. reč "lockdown" upotrebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4.000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i reč ‘TikToker’, koju Kolins definiše kao “osobu koja redovno deli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku”, aplikaciji za deljenje videozapisa.

I reč ‘BLM’, skraćenica od “Black Lives Matter” (Crni životi vrede) našla se u užem izboru. Kolins je definiše kao “pokret koji vodi kampanju protiv rasno motivisanog nasilja i ugnjetavanja”.

BLM je počeo kao internet pokret podstaknut ubistvom nenaoružanog tinejdžera Trejvona Martina 2012. godine u Sjedinjenim Državama.