Šta sve ne smete da radite u Rusiji?

Šta sve ne smete da radite u Rusiji?

U većini vodiča možete da pronaći informacije o tome šta bi obavezno trebalo da posetite u Rusiji, kao i tome šta možete da radite dok uživate u čarima najveće zemlje na svetu. Ipak, kako bi vaš boravak protekao u najboljem mogućem redu, potrebno je da znate i šta ne bi trebalo da radite dok ste među Rusima.

Foto: Pixabay

Ovo su osnovna pravila ruskog bontona kada je reč o tome šta nije poželjno raditi.

Rukovanje u rukavicama

Rukovanje sa rukavicama na rukama u Rusiji se smatra izrazito nepristojnim. Zato uvek skinite rukavice pre rukovanja, bez obzira na to koliko je napolju hladno.

Foto: Pixabay

Poslednja majica

To je bukvalni prevod ruske izreke koja govori o tome da nikada ne smete biti poslednji koji će primiti nešto, nego uvek morate da uzvratite nečim. Rusi su darežljivi bez obzira na to koliko imali. Imajte to na umu.

Foto: Pixabay

Šale o porodici

Dok su šale o političarima, polu, rasi, religiji i seksualnoj orijentaciji u Rusiji potpuno dobrodošle, vicevi na račun porodice smatraju se uvredljivim. Zato je najbolje da spominjete ničiju sestru ili brata, ako ne želite osetite hladne zime Sibira.

Foto: Unsplash

Nepoštovanje starijih

Ako se vozite javnim prevozom i vidite da starija osoba stoji dok vi sedite, kao znak poštovanja morate da ustanete i prepustiti joj svoje mesto. 

Foto: Pixabay

Deljenje računa

U Rusiji je običaj da onaj ko zove na večeru mora i da plati račun. Zato ni ne pomišljajte da podelite račun za večeru ako ste vi organizator druženja.

Foto: Pixabay

Poklanjanje praznog novčanika

Rusi veruju da poklon u vidu praznog novčanika donosi nesreću, zato imajte na umu da, ako Rusu poklanjate novčanik ili torbicu, stavite nešto sitno unutra za sreću.

Foto: Pixabay

Smejanje bez razloga

Rusi čuvaju svoj osmeh za prijatelje i porodicu. Smejanje nasumičnim osobama može se smatrati uvredljivim, naročito ako se nalazite u javnom prevozu. Nikad ne znate kako će vaš osmeh biti protumačen.

Foto: Pixabay

Odbijanje vodke

Istina je da Rusi puno piju, ali nisu zbog toga svi alkoholičari. Većina njih drži bocu vodke u kući samo za proslave. Ako vas ponude čašicom, nemojte je odbiti jer je to znak dobrodošlice.

Foto: Pixabay