Minimalna stopa nasilja - ovo je najbezbednija zemlja na svetu!

Minimalna stopa nasilja – ovo je najbezbednija zemlja na svetu!

Ova ostrvska zemlja je proglašena kao najbezbednija zemlja na svetu prema ovogodišnjem "Global Peace Index Map" rangiranju!

Foto: Shutterstock

Ovaj indeks analizira različite faktore, uključujući nivo nasilja, kriminala, terorizma i međunarodnih sukoba kako bi ocenio bezbednost zemalja. 

Najbezbednija zemlja na svetu

Island 🇮🇸 je proglašen najbezbednijom zemljom na svetu zbog niza faktora koji zajedno doprinose njegovoj visokoj bezbednosti. Ovi faktori uključuju nisku stopu kriminala, nisku vojnu potrošnju, kao i malu verovatnoću međunarodnih sukoba.

Ovo ostrvo u Atlantskom okeanu takođe se ističe po stabilnom političkom okruženju i niskom nivou korupcije u vladi, što dodatno doprinosi njegovom statusu najsigurnijeg mesta na svetu.

Islanđani takođe imaju visok standard života i pristup zdravstvenoj nezi, što doprinosi osećaju sigurnosti i dobrobiti u ovoj zemlji.

Danska zauzima drugo mesto na listi zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je Irska na trećem mestu, uz skok od pet mesta u odnosu na prethodnu godinu.

Na Balkanu, najbolje rangirana zemlja je Slovenija (8. mesto), dok slede Hrvatska (14. mesto), Severna Makedonija (38. mesto), Crna Gora (45. mesto), Bosna i Hercegovina (61. mesto) i Srbija koja zauzima čak 65. mesto.

S druge strane, zemlje kao što su Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan smatraju se najnesigurnijim, suočavajući se sa ratom, široko rasprostranjenim nasiljem i političkom nestabilnošću.

Izvor: 24 sedam

Zatvoreno za komentare.