Veliki uspeh mladih robotičara Srbije na takmičenju u Kini

Veliki uspeh mladih robotičara Srbije na takmičenju u Kini

Mladi robotičari iz Užica i Kragujevca osvojili su 2. i 3. mesto na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici (WER – World Educational Robot Contest) održanom u Šangaju 14. i 15. decembra.

Ekipa pod nazivom „SDT“ koju čine učenici Prve kragujevačke gimnazije, osvojila je drugu nagradu u kategoriji Brick (4+3), dok je tim Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica pod imenom „Andrijaši“ osvojio treću nagradu u istoj kategoriji, kao i nagradu za izvanredan doprinos (Outstanding Contribution).

Tim iz Kragujevca činili su učenici Dušan Tenjović, Mihailo Šundović i Vuk Lazović koje je predvodila profesorka Katarina Veljković, dok su Užice predstavljali osnovci Dragica Gavrilović, Andrej Stevanović i Luka Majkić pod vođstvom nastavnika Gorana Bojovića.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je veštačka inteligencija, a zadaci su bili kreirani tako da odražavaju problem u funkcionisanju veštačke inteligencije koji robot, uz pomoć svojih mehaničkih dodataka i isprogramiranog koda, treba da reši.

Oba tima su se za učešće na ovom prestižnom svetskom takmičenju plasirala kroz nacionalne kvalifikacije u okviru programa „Bitka za znanje“ koji od 2017. u Srbiji sprovodi Fond B92. Fond B92 je od organizatora takmičenja u Kini dobio posebno priznanje za dosadašnje zalaganje i uspehe postignute u okviru ovog takmičenja.

Foto: Shutterstock

Ovo je treća godina za redom u kojoj Srbija, kroz program „Bitka za znanje“, šalje svoje predstavnike na svetski kup u Šangaj.

Prošle godine, na ovom takmičenju ekipa Politehnike – škole za nove tehnologije iz Beograda osvojila je prvu nagradu u međunarodnoj konkurenciji u kategoriji nerezidencijalnih takmičara.

Dok je ekipa OŠ „Vladislav Ribnikar“ iz Beograda osvojila Nagradu za najbolji nastup, kao i treću nagradu u međunarodnoj konkurenciji, u kategoriji stariji osnovci – nerezidencijalni takmičari. 2017. godine, kada je Srbija prvi put imala svoje predstavnike na ovom takmičenju, tim Politehnike – škole za nove tehnologije postigao je veliki uspeh osvojivši posebnu Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici, prenosi Luftika.

Informaciju o velikom uspehu naših robotičara podelila je na svom Fejsbuk profilu doktorka Danica Grujičić čiji fond „Zajedno za mlade – Prof.dr Danica Grujičić” je pomogao učenicima da otputuju u Kinu.

Zatvoreno za komentare.