Most napravljen samo za prolaz divljih životinja

Most napravljen samo za prolaz divljih životinja

Još 2018. godine u američkoj državi Juta otvoren je most za divlje životinje dugačak oko 100 metara. Nadvožnjak se nalazi u Kanjonu Parlis, u blizini Solt Lejk Sitija, i prelazi preko međudržavnog auto-puta I-80 kojim svakodnevno prođe oko 28.000 automobila.

 Foto: YouTube

Most za životinje izgrađen je pre svega kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća između vozila i divljih životinja koje su bile sve učestalije.

Kako bi bili sigurni da će životinje koristiti baš taj most a ne prometni auto-put, napravljena je i ograda, a preko mosta je posuta zemlja, prašina, stavljeni su kamenje i balvani kako bi most izgledao što realističnije i kako bi se životinje lakše prilagodile.

 Foto: YouTube

Naučnici su očekivali da će životinjama biti potrebno nekoliko godina da se naviknu na novi most i počnu da ga koriste, stoga su i više nego zadovoljni rezultatima.

Video koji je nastao krajem prošle godine prikazuje medvede, jelene, bodljikave prasiće, riseve i druge divlje životinje kako prelaze preko mosta što je dokaz da je projekat uspeo.

“Ono što možemo sigurno da kažemo jeste da je broj saobraćajnih nesreća drastično opao, a investiranje u bezbednost se svakako isplati“, poručilo je Ministarstvo saobraćaja Jute.

Zatvoreno za komentare.