Mračni toranj iz Gospodara prstenova nije izmišljen - nalazi se u Gvineji

Mračni toranj iz Gospodara prstenova nije izmišljen – nalazi se u Gvineji

Ukoliko ste gledali filmove ili čitali knjige Dž. R. R. Tolkina, “Gospodar Prstenova”, sigurno je poznat Mračni toranj iz Mordora, veliki obelisk u kom živi zli Sauron.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANN HABER (@pann_haber) on

Ovakva struktura nije samo plod mašte pisca, ona zapravo postoji. Nalazi se na malom ostrvu u blizini Afrike. Tačnije, na ostrvu Sao Tome u Gvinejskom zalivu, a zove se Pico Cao Grande, ili Veliki pseći vrh.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Remote Travel Photography (@remotebackpacking) on

Sa visinom od 300 metara (663 metra iznad nivoa mora), Pico Cao Grande je jedan od najviših ‘vulkanskih čepova’ (ili vulkanskih vratova) na svetu.

Teška magla i vlaga koje okružuju okolnu džunglu (sa količinom padavina koja varira između 4.500 mm do 5.000 mm godišnje) samo stvara dodatnu mistiku tornja koji je gotovo uvek obavijen maglom i čiji vrh se često i ne vidi od gustih oblaka koji ga okružuju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filipe Correia (@filipediascorreia) on

Na samom vrhu žive ‘strašne’ crne zmije, a pristup istom je gotovo nemoguć jer ga okružuje neprobojni sloj divovske paprati.

Ovaj Mračni toranj se nalazi u Nacionalnom parku Obo koji zauzima površinu od oko 30% ostrva i koji je poznat kao nacionalni park sa izuzetno bogatom i šarolikom kišnom šumom, i unikatnim eko sistemom.