Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

Pravoslavci danas proslavljaju Svetog Trifuna, katolici Svetog Valentina, a svi zajedno, naročito mlađi deo populacije, obeležavaju Dan zaljubljenih. Iako se tokom proteklih godina vodi mnogo polemika o tome koji praznik treba slaviti, mišljenja su i dalje podeljena.

Sveti Trifun je praznik koga obeležavaju pravoslavni vernici i posvećen je mučeniku Trifunu, čuvaru vinograda i drugih useva, ali i zaštitnik naselja od poplava ili grada. U vinogradarskim krajevima Vojvodine i Srbije on je često slava vinogradara i gostioničara.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da porežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom, kako bi grožđe dobro rodilo. Ako na praznik Svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina, a ako bude vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Sveti Valentin je praznik koga obeležavaju katolici i ovim praznikom slave uspomenu na episkopa Valentina koji je pogubljen zbog venčanja jednog para u eri Rimskog carstva. Naime, Klaudije Drugi, rimski car, smatrao je da su oženjeni muškarci loši vojnici i zbog toga je zabranio venčanja. Valentin se oglušio o njegove naredbe i venčao jedan zaljubljeni par, zbog čega je osuđen na smrt.

Legenda kaže da je Valentin pre pogubljenja posao tajno pismo ćerki svoj tamničara u znak zahvalnosti za pažnju koju mu je ukazala. Pismo je završio pozdravom "Od tvog Valentina", koji se i danas praktikuje. Zato je on postao pokrovitelj zaljubljenih i to još u 14. veku. 

Dan zaljubljenih mnogi nazivaju i "praznikom konzumerizma", jer se na ovog dana, širom sveta, pošalje preko milijardu čestitki, a zanimljivo je reći da se u viktorijanskoj eri smatralo da čestitka na ovaj dan donosi nesreću. Novac se troši i na poklone i večere; muškarci troše dvostruko više novca od žena.

Sve u svemu, želimo vam da Dan zaljubljenih ili dan jednog od ova dva sveca provedete u miru i ljubavi.