Nacionalni park Rila je najlepša prirodna atrakcija u Bugarskoj

Nacionalni park Rila je najlepša prirodna atrakcija u Bugarskoj

Planine i nacionalni park Rila važe za jednu od najlepših prirodnih atrakcija na Balkanu. Ovo mesto u susednoj Bugarskoj je raj za oči.

Foto: Shutterstock

Na samoj planini nalazi se Nacionalni park Rila koji je ujedno i najveći nacionalni park u Bugarskoj, sa površinom od 810,46 kilometara kvadratnih, i nalazi se na jugozapadu zemlje.

Prirodni rezervat Rila je proglašen za nacionalni park 24. februara 1992. godine da bi se zaštitilo nekoliko ekosistema koji su od nacionalne važnosti. Najviši vrh planine Rila i Balkana je Musala (2.925 m nadmorske visine).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vladislav Radev (@vlradev) on

U parku se nalazi oko 120 glacijalnih jezera (od kojih većina dolazi iz ledenog doba), uključujući i sedam Rilskih jezera, dok u podnožju ove planine izviru najduža reka na Balkanu, Marica i najduža reka u Bugarskoj, Iskar.

Svaki od ovih sedam jezera dobilo je ime po svom obliku i izrazito su hladna. O jezerima, njihovom obliku i nastanku postoji mnogo legendi i predanja, od divova do lepe devojke Smiljane koja je živela u selu pored jezera.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ibrahim_ahmedov🇧🇬 (@ibrahim_ahmedov) on

Na planini Rila se nalazi oko 2000 vrsta biljaka, šume belog bora i jele, do životinja kojih ima različitih vrsta: ptica, beskičmenjaka, gmizavaca, vodozemaca i riba, od kojih su neke vrste endemiti.

Na obroncima planine nalazi se dosta kulturnih i istorijskih znamenitosti i jedan od najpoznatijih je Rilski manastir, piše Nacionalna geografija.