Među najboljim hlebovima na svetu i jedan srpski specijalitet!

Među najboljim hlebovima na svetu i jedan srpski specijalitet!

Šta je hleb? Pretpostavljamo da ne morate da mislite previše da biste dali odgovor na to pitanje. Ukoliko poželite parče hleba, proju, tortilju... govori dosta o tome odakle ste. Ali ukoliko je lako zamisliti hleb, onda ga je teško definisati. CNN je izdvojio listu gde su najbolji hlebovi na svetu:

Foto: Shutterstock

Istoričar koji se bavio hlebom, kaže da je nepotrebno da se određuje tačna definicija šta je zapravo hleb.

- Nije potrebno da se napravi od nekog posebnog brašna, umesto toga on cele žitarice pretvara u nešto jestivo, nešto što je nekada hranilo celu vojsku ili se čuvalo za zimu.

CNN je objavio listu 50 najboljih hlebova, a među njima se našla i srpska proja. Na listi se između ostalog, nalazi i:

Luči, Bangladeš

U Bangladešu bi ih nazivali luči dok bi to kod nas bile mekike, loptice testa ubačene u vrelo ulje. One su idealne za doručak, mogu se jesti kao slatke ili slane. Popularan je izbor u Bangladešu za prvi obrok, a mogu se kupiti i na ulici.

Foto: Shutterstock

Šaobing, Kina

Kod nas bi ovo bila neka vrsta pite. Dolazi iz Kine, a korica je od susama punjena sirom i ima neverovatnih 18 ili čak i više slojeva. U severnoj Kini može da bude punjen sa slatko-kiselim sosevima, ali i sa sosom od crnog susama, kao i sa dimjenim mesom ili sičuan papričicama.

Foto: Shutterstock

Baget, Francuska

Francuzi su možda poznati po tome što ne vole da jedu dok hodaju, ali postoji izuzetak - hrskavi baget. Dopušteno vam je da ga prelomite i jedete dok hodate, možda zato što je baget postao simbol francuske kulture.

Foto: Shutterstock

Baget je postojao i u 19. veku, ali se prvi put pominje 1920. godine na listi proizvoda za prodaju. Predsednik Emanuel Makron smatra da bi trebalo da dobije UNESCO status.

Proja, Srbija

Konačno, srpska proja, koja je nama dobro poznata. Tople kocke napravljene su od kukuruznog brašna i odlično idu uz meso, piše CNN.

Foto: Shutterstock

Uglavnom se pravi uz porodični ručak , a servira se pravo iz rerne. Najbolje ide uz kajmak i čvarke.

Zatvoreno za komentare.