Miksovanje koktela od alkoholnih napitaka, sokova i leda predstavlja svojevrsni vid umetnosti. Leto se ne može zamisliti bez ovih magičnih napitaka, koji donose pravo osveženje i garantuju fenomentalnu zabavu. Ko jednom oseti čari koktela, uvek se rado vraća po još novih, ali i ispijanju onih dobro poznatih i proverenih.
Da li ste i vi za koktel?
Predstavljamo vam 24 najbolja koktela ikada napravljena. Živeli!
Ovo je je jedan od najlepših svežih voćnih koktela i nije ga teško napraviti. Postoji jako puno načina za njegovo pripremanje, a mi ćemo vam predstaviti jedan od njih. Preporučujemo vam da ako imate mogućnosti, sastojke za ovaj koktel mešate u šejkeru.
Sastav
Priprema
Stavite 2-4 kocke leda u čašu. Sipajte votku, liker i sokove u šejker i dobro promućkajte. Zatim procedite sastojke iz šejkera u čašu i prelijte kocke leda. Dekorišite koktel kriškom pomorandže.
1874. godine stotine građana Njujorka bili su "prevareni" od strane barmena u uverenju da neki Tom Kolins po gradu širi lažne činjenice i dezinformacije zbog čega su oni želeli da ga što pre pronađu. Kada bi ga tražili, rečeno im je da većinu vremena provodi u barovima. Tako bi se uputili u razne barove i tražili Toma Kolinsa, a barmeni bi im napravili piće pod nazivom Tom Collins, jer eto – Tom Kolins kao osoba ne postoji.
Sastav
Priprema
U šejkeru promešati limunov sok, šećerni sirup i džin, zatim napuniti ledom. Dobro protresti i procediti. Preliti soda vodom, ukrasiti kriškom limuna i trešnjom, i čestitamo, pronašli ste Toma.
Koktel se pojavio u jednom od barova Tokija na kraju Drugog svetskog rata. Ime je dobio u čast legendarnih pilota bombardera koji su svoje avione zabijali u američke brodove u Tihom okeanu. Nakon rata, koktel postaje cenjen od strane ljubitelja alkohola u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Sastav
Priprema
Izmešati sve sastojke u šejkeru. Izliti piće kroz cediljku u ohlađenu koktel čašu. Ukrasite kriškom limuna.
Koktel za ljubitelje kafe i viskija. Ovo piće nastalo je 1940-ih godina u Irskoj, da bi posle Drugog svetskog rata popularnost steklo u SAD. Spada u takozvane zimske koktele.
Sastav
Priprema
Pre pripreme važno je zagrejati staklenu čašu u kojoj će koktel biti poslužen. Najjednostavnije je sipati vruću vodu u čašu i ostaviti kratko da odstoji da se čaša zagreje. Zatim ispraznite vodu i dodajte šećer u čašu. Nakon toga dodajte viski, pa sipajte kafu i dobro promešajte kako bi se šećer rastopio. Na kraju dodajte šlag koji ste napravili. Šlag treba da bude kremast, gotovo tečan, a ne gust kao za kolače. Ukrasite sve sa mlevenim oraščićem.
Italijanski koktel, nazvan po stanovitom grofu Negroniju, nastao je početkom 20. veka. Obično se pije kao aperitiv jer njegova gorčina deluje povoljno na otvaranje apetita.
Sastav
Priprema
Alkoholna pića ulijte u šejker, protresite i izlijte u dobro rashlađene čaše za koktel. Poslužite ukrašeno kriškom narandže.
Koktel nastao davne 1957. godine u Portoriku. Kao i većina drugih koktela i ovaj ima razne varijacije i može se pripremati sa raznim dodacima, ali je kokos neizostavan sastojak ovog pića. Tropski miris definitivno doprinosi primamljivosti ovog koktela, a postoji i vrlo jednostavan način da ga i vi sami spremite kod kuće i uživate u njegovom prijatnom ukusu.
Sastav
Priprema
U blender staviti led, dodati kokosovo mleko, zatim sok od ananasa. Sve zajedno izblendirati i servirati u čaši sa kriškom ananasa sa strane.
Samo ime govori da se radi o kiselom piću, u kome dominira kiselina limuna. Po običaju ova vrsta pića se priprema u šejkeru i servira bez leda. Danas samo stariji ljubitelji vole da piju ovo piće na taj način.
Sastav
Priprema
Staviti kockice leda u stakleni deo prethodno rashlađenog šejkera i preko njih sipati burbon. Dodati proceđen sok od limuna i šećernog sirupa, a po želji dodati belance. Dobro protresti šejker. Sipati sadržaj u čašu, pritom pazeći da preostali led ostane u šejkeru. Ukrasiti polovinom pomorandže i jednom kandiranom trešnjom.
Koktel nastao tridesetih godina 20.veka u Meksiku. Danas je to jako popularan koktel koji je čak nadahnuo i nekoliko pesama. Za pripremu koktela ne koristi se šejker već sastojci idu direktno u čašu.
Sastav
Priprema
Čašu napunite skoro do vrha kockicama leda, ulijte sok od narandže i tekilu. Dobro promešajte i u sredinu pića ulijte Grenadin i ostavite da se slegne na dnu. Ukrasite kriškom od narandže i višnjom.
Koktel je nastao zahvaljujući ruskim emigrantima koji su mešali domaći Smirnoff sa sokom od narandže. Kako bi ga promešali, koristili bi šrafciger, pa je po tome i dobio ime.
Sastav
Priprema
Ispuniti čašu ledom, sipati sve sastojke u čašu i dobro promešati. Ukrasiti narandžom.
Koktel je prvi put pripremljen 1980. godine, ali je svetsku popularnost stekao preko serije Seks i grad. Upravo ovaj koktel je bio omiljeno piće Keri Bredšo.
Sastojci
Priprema
Sve sastojke zajedno staviti u šejker, protresti i sipati u čašu. Ukrasiti kriškom limete.
Reč "sangrija" potiče od španske reči "sangre" što u prevodu znači "krv". Iako dolazi sa prostora Španije i Portugala, sangrija je postala piće koje se i kod nas neretko konzumira. Za one koji ne znaju, radi se o voćnom vinu koje se dekoriše različitim vrstama voća, a koje varira od regiona do regiona. Postoje dve vrste ovog pića, i to Sangria i Sangria Blanco, gde se u prvom slučaju voće dodaje crnom, a u drugom slučaju belom vinu.
Sastav
Priprema
Pomešajte vino, šećer, rakiju i sok od limuna dok se šećer ne otopi. Dodajte i voće i ostavite u frižideru preko noći. Poslužite je uz puno leda.
Sastav
Priprema
U većoj posudi pomešajte šećer i sokove. Mešajte dok se šećer ne otopi, pokrijte i ostavite u frižideru da se malo rashladi. Vino i voće dodajte pre posluživanja. Čaše napunite ledom i ulijte crvenu sangriju.
U slobodnom prevodu znači - "slobodna Kuba". Početkom sedamdesetih ovo piće je doživelo neverovatan uspeh najviše zahvaljujući jako dobrom marketingu Baccardi-ja i Coca Cola-e. Jako jednostavno i brzo se pravi.
Sastav
Priprema
Ubacite kocke leda u visoku čašu. Sipajte 10 ml soka od limuna. Sipajte 50 ml belog ruma. Preko svega toga sipajte malo koka-kole do vrha. Dekorišite kriškom limete i poslužite sa slamkom.
Ovaj koktel su prvi put napravili oficiri Britanske Istočnoindijske kompanije u Indiji 1825. godine. U Indiji i drugim tropskim krajevima, malarija je bila stalno prisutan problem. Britanski oficiri su koristili ekstrakt kinina iz Perua protiv malarije te ga mešali sa soda vodom, šećerom i džinom kako bi napitak bio ukusniji.
Sastav
Priprema
Džin dobro ohladiti i sipati u čašu napunjenu ledom, zatim dodati hladan, sveže otvoreni tonik. Iscediti krišku limuna i ostaviti je u čaši.
Koktel koji je ime dobio po tipu čaše u kojoj se servira - klasičnoj čaši za viski.
Sastav
Priprema
Stavite kocku šećera u čašu, pospite sa angosturom i kašičicom vode, mešajte dok se ne rastopi, zatim dodajte kocke leda i burbon ili viski. Ukrasite sa kriškom narandže i ukrasnom višnjom.
Koktel prvi put napravljen u restoranu Trader Vic u Ouklendu 1944. godine. Naziv koktela dolazi od tahićanske reči Maita'i što znači ''dobro''. Naziv je nastao kad je vlasnik restorana Viktor J. Bergeron napravio koktel za svoje prijatelje sa Tahitija nakon čega je jedan od tih prijatelja rekao "Maita'i roa ae!" što znači veoma dobro.
Sastav
Priprema
Koktel se priprema u blenderu, služi u čašama za vodu ili sličnim, a dekoriše se parčetom ananasa, dvema koktelskim trešnjama i listom nane.
Caipirinha je koktel, koji se sastoji od kašase, brazilskog alkoholnog pića koje se proizvodi od šećerne trske, jedne limete i nerafinisanog šećera. U prevodu Caipirinha znači ''piće seljaka''. Kašasa u Brazilu nije baš na dobrom glasu, jer jedna flaša košta samo 70 dinara (kod nas 1000 dinara!), zbog toga Brazilci koji drže do sebe piju Caipirosku, varijantu Caipirinhe gde je kašasa zamenjena votkom.
Sastav
Priprema
U čaše staviti šećer. Led usitniti u blenderu. ŠeĆeru dodati iseckanu limetu i metalnim tučkom pritiskati limetu kako bi ispustila sok i pokvasila šećer. Dodati led do vrha čaše, a zatim sipati votku i po želji malo soka od limete.
Slatki koktel na bazi votke i likera od kafe koji je postao svetski popularan zahvaljujući filmu Veliki Lebowski. Batica je pravi kalifornijski frajer, i glavni junak filma "Veliki Lebowski" braće Koen. On ne može zamisliti život bez kuglanja i koktela White Russian, kojeg s Rusijom deli samo činjenica da u njega ide votka.
Sastav
Priprema
Zagrejte slatku pavlaku na pari i u njoj rastopite naseckanu čokoladu. Dobro promešajte. U čokoladnu smesu polako ulijte votku i liker od kafe. Podelite smesu u četiri čaše ispunjene kockicama leda. Na vrh svake čaše dodajte 50 ml šlaga. Promešajte.
Nastanak ovok koktela povezuje se sa američkim inženjerom Dženingsom Koksom koji je radio blizu grada Daikirija na istočnoj obali Kube. Za vreme vrućeg leta 1896. godine, ovo piće koje je rado pio s kolegama, posluživao je i gostima, a koktel je nazvao po obližnjem gradu.
Sastav
Priprema
U električni blender staviti 10-ak kocki leda, uliti navedenu recepturu i blendati pola minute, zajedno s ledom izliti u čašu.
Piće koje asocira na višu klasu, moć i naravno Džejms Bonda.
Sastav
Priprema
Ohladite šejker, čašu, džin i vermut. Dodajte zatim u šejker led, džin i vermut i izmiksajte. Dodajte masline i ukrasite kriškom limuna.
Ime je naravno dobio po mestu Long Island sa kog potiče. Nastao je u vreme prohibicije, kada su alkohol i sve vezano za njega bili zabranjeni.
Sastav
Priprema
Uzmite čašu, ne manju od 0.3dl i u nju stavite šaku leda. Preko leda dodajte bilo kojim redom po 0.03 šota tj. manje čašice za rakiju sledeće: votku, beli rum, belu tekilu i džin. Na sve to sipajte 0.15 Triple Sec-a i 0.03 limunovog soka. Dolijte koka-kolu toliko da dopunite čašu. Ukrasite čašu kriškom limuna, uzmite slamku i uživajte.
Koktel je prvi put pripremljen davne 1921. godine u Harry’s New York Bar u Parizu. Barmen Fernand Petiot pomešao je sok od paradajza, votku, so, biber i Worcestershire sos i koktel nazvao Bloody Mary (Krvava Meri). Prema nekim pričama koktel je nazvao u čast glumice Meri Pikford.
Sastav
Priprema
Čašu napuniti do 2/3 kockicama leda, dodati sok od paradajza, limunov sok i votku. Dodati začine i dobro promešati. Ukrasiti listovima celera i/ili kriškama limuna i limete. Poigravajte se sa količinama začina i umaka, neki vole Bloody Mary koktel blagog ukusa, dok drugi preferiraju ljutog!
Koktel koji je prvi put pripremljen 1874. godine u Manhattan Clubu u Njujorku za majku Vinstona Čerčila.
Sastav
Priprema
Čašu smrvljenog leda staviti u šejker, dodati viski, vermut i uštrcak bitera. Kratko protresti, uliti u čašu i ukrasiti sa višnjom.
Mohito se pojavio na Kubi između 1910. i 1920. godine. Smatra se da je lokal La Bodeguita del Medio, u Havani, mesto gde je nastao originalni recept 1946. Ime koktela je kombinacija reči vlažan (mojadito) i imena kulinarskog sosa "moho" (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića. Popularnosti ovog koktela doprineo je pisac Ernest Hemingvej, koji je bio stalni posetilac barova u Havani.
Sastav
Priprema
Pripremite dve čaše od 2 dl. Limetu dobro oprati, osušiti, prerezati napola i iscediti sok. Kašikom istrugati sve ostatke iz kore. Koru rezati u krug da se dobije tanka spiralna vrpca. U svaku čašu staviti kašičicu i po šećera i zaliti sokom od limete. Dodati nanu, pa staviti u čaše, dodati led, zaliti rumom, zatim tonikom. Čaše ukrasiti korom limete.
Najpoznatije piće na bazi tekile. Mnoge mlade žene po imenu Margarite su tvrdile da su bile nadahnuće za nastanak ovog popularnog koktela, no danas se veruje da nadahnuće za nastanak nije bila meksička senjorita, već američka glumica Mardžori King. Ona je boravila u Tihuani 1948. godine i pripremljen joj je koktel na bazi tekile, jer je bila alergična na sva ostala žestoka pića. Koktelu su dali ime Margarita, što je španska reč za Mardžori.
Sastav
Priprema
Kriškom limete natrljajte rub čaše i umočite je u tanjirić napunjen solju. Šejker za koktele do polovine napuniti kockama leda. Dodati sok od limete, triple sec i tequilu. Dobro protresti i procediti u čašu. Rub čaše ukrasiti kriškom limete.