Najbolji kokteli ikada napravljeni

Najbolji kokteli ikada napravljeni

Miksovanje koktela od alkoholnih napitaka, sokova i leda predstavlja svojevrsni vid umetnosti. Leto se ne može zamisliti bez ovih magičnih napitaka, koji donose pravo osveženje i garantuju fenomentalnu zabavu. Ko jednom oseti čari koktela, uvek se rado vraća po još novih, ali i ispijanju onih dobro poznatih i proverenih.

Da li ste i vi za koktel?

Predstavljamo vam 24 najbolja koktela ikada napravljena. Živeli!

Sex On The Beach

 

A post shared by Adonay Health Restaurant (@adonayrestaurante) on

Ovo je je jedan od najlepših svežih voćnih koktela i nije ga teško napraviti. Postoji jako puno načina za njegovo pripremanje, a mi ćemo vam predstaviti jedan od njih. Preporučujemo vam da ako imate mogućnosti, sastojke za ovaj koktel mešate u šejkeru.

Sastav

  • 40 ml votke
  • 20 ml likera od breskve
  • 60 ml soka od pomorandže
  • 60 ml soka od ananasa
  • kriška pomorandže
  • 2-4 kocke leda

Priprema

Stavite 2-4 kocke leda u čašu. Sipajte votku, liker i sokove u šejker i dobro promućkajte. Zatim procedite sastojke iz šejkera u čašu i prelijte kocke leda. Dekorišite koktel kriškom pomorandže.

Tom Collins

1874. godine stotine građana Njujorka bili su "prevareni" od strane barmena u uverenju da neki Tom Kolins po gradu širi lažne činjenice i dezinformacije zbog čega su oni želeli da ga što pre pronađu. Kada bi ga tražili, rečeno im je da većinu vremena provodi u barovima. Tako bi se uputili u razne barove i tražili Toma Kolinsa, a barmeni bi im napravili piće pod nazivom Tom Collins, jer eto – Tom Kolins kao osoba ne postoji.

Sastav

  • 2 ml svežeg limunovog soka
  • 2 ml šećernog sirupa
  • 4,5 cl džina
  • soda voda 

Priprema

U šejkeru promešati limunov sok, šećerni sirup i džin, zatim napuniti ledom. Dobro protresti i procediti. Preliti soda vodom, ukrasiti kriškom limuna i trešnjom, i čestitamo, pronašli ste Toma.

Kamikaze

 

A post shared by Iriba Bar and Terrace (@iribakigali) on

Koktel se pojavio u jednom od barova Tokija na kraju Drugog svetskog rata. Ime je dobio u čast legendarnih pilota bombardera koji su svoje avione zabijali u američke brodove u Tihom okeanu. Nakon rata, koktel postaje cenjen od strane ljubitelja alkohola u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Sastav

  • 30 ml votke
  • 30 ml Triple Sec ili Quantro Blue Curacao
  • 30 ml limuna 
  • 100 g leda u kockicama 

Priprema

Izmešati sve sastojke u šejkeru. Izliti piće kroz cediljku u ohlađenu koktel čašu. Ukrasite kriškom limuna. 

Irish coffee

 

A post shared by Catia (@catiaaliandro) on

Koktel za ljubitelje kafe i viskija. Ovo piće nastalo je 1940-ih godina u Irskoj, da bi posle Drugog svetskog rata popularnost steklo u SAD. Spada u takozvane zimske koktele.

Sastav

  • 50 ml umućene slatke pavlake
  • 2 kašičice braon šećera
  • 50 ml viskija (po mogućstvu irskog)
  • 150-200 ml sveže skuvane crne (filter) kafe
  • oraščić

Priprema

Pre pripreme važno je zagrejati staklenu čašu u kojoj će koktel biti poslužen. Najjednostavnije je sipati vruću vodu u čašu i ostaviti kratko da odstoji da se čaša zagreje. Zatim ispraznite vodu i dodajte šećer u čašu. Nakon toga dodajte viski, pa sipajte kafu i dobro promešajte kako bi se šećer rastopio. Na kraju dodajte šlag koji ste napravili. Šlag treba da bude kremast, gotovo tečan, a ne gust kao za kolače. Ukrasite sve sa mlevenim oraščićem.

Negroni

 

A post shared by House of Negroni (@houseofnegroni) on

Italijanski koktel, nazvan po stanovitom grofu Negroniju, nastao je početkom 20. veka. Obično se pije kao aperitiv jer njegova gorčina deluje povoljno na otvaranje apetita.

Sastav

  • 25 ml Kamparija
  • 25 ml slatkog Vermuta
  • 25 ml džina
  • led
  • kriška narandže

Priprema

Alkoholna pića ulijte u šejker, protresite i izlijte u dobro rashlađene čaše za koktel. Poslužite ukrašeno kriškom narandže.

Pina Colada

Koktel nastao davne 1957. godine u Portoriku. Kao i većina drugih koktela i ovaj ima razne varijacije i može se pripremati sa raznim dodacima, ali je kokos neizostavan sastojak ovog pića. Tropski miris definitivno doprinosi primamljivosti ovog koktela, a postoji i vrlo jednostavan način da ga i vi sami spremite kod kuće i uživate u njegovom prijatnom ukusu.

Sastav

  • 30 ml kokosovog mleka
  • 90 ml soka od ananasa
  • 1 čaša drobljenog leda
  • 1 kriška ananasa
  • 30 ml belog ruma

Priprema

U blender staviti led, dodati kokosovo mleko, zatim sok od ananasa. Sve zajedno izblendirati i servirati u čaši sa kriškom ananasa sa strane.

Whiskey sour

Samo ime govori da se radi o kiselom piću, u kome dominira kiselina limuna. Po običaju ova vrsta pića se priprema u šejkeru i servira bez leda. Danas samo stariji ljubitelji vole da piju ovo piće na taj način.

Sastav

  • 4 dcl burbona
  • 4 dcl soka od limuna
  • 2 dcl šećernog sirupa
  • 1 kašičica belanca
  • 5-6 kockica leda
  • 1 kriška pomorandže 
  • 1 kandirana trešnja 

Priprema

Staviti kockice leda u stakleni deo prethodno rashlađenog šejkera i preko njih sipati burbon. Dodati proceđen sok od limuna i šećernog sirupa, a po želji dodati belance. Dobro protresti šejker. Sipati sadržaj u čašu, pritom pazeći da preostali led ostane u šejkeru. Ukrasiti polovinom pomorandže i jednom kandiranom trešnjom.

Tequila Sunrise

Koktel nastao tridesetih godina 20.veka u Meksiku. Danas je to jako popularan koktel koji je čak nadahnuo i nekoliko pesama. Za pripremu koktela ne koristi se šejker već sastojci idu direktno u čašu.

Sastav

  • kockice leda
  • 2 merice tekile
  • 1/2 merice Grenadina
  • 4 merice soka od narandže
  • 1 kriška narandže
  • višnje

Priprema

Čašu napunite skoro do vrha kockicama leda, ulijte sok od narandže i tekilu. Dobro promešajte i u sredinu pića ulijte Grenadin i ostavite da se slegne na dnu. Ukrasite kriškom od narandže i višnjom. 

Screwdriver

 

A post shared by Cafe De Vivre (@cafe_de_vivre) on

Koktel je nastao zahvaljujući ruskim emigrantima koji su mešali domaći Smirnoff sa sokom od narandže. Kako bi ga promešali, koristili bi šrafciger, pa je po tome i dobio ime.

Sastav

  • 50 ml votke;
  • 100 ml soka od narandže

Priprema

Ispuniti čašu ledom, sipati sve sastojke u čašu i dobro promešati. Ukrasiti narandžom.

Cosmopolitan

 

A post shared by Elisa Arthur (@elyarthurlife22) on

Koktel je prvi put pripremljen 1980. godine, ali je svetsku popularnost stekao preko serije Seks i grad. Upravo ovaj koktel je bio omiljeno piće Keri Bredšo.

Sastojci

  • kockice leda
  • 1/2 merice votke
  • 1 merica Cointreau likera
  • 1/2 merice svežeg soka od limete
  • 1/4 merice soka od brusnice
  • kriška limete

Priprema

Sve sastojke zajedno staviti u šejker, protresti i sipati u čašu. Ukrasiti kriškom limete.

Sangrija

Reč "sangrija" potiče od španske reči "sangre" što u prevodu znači "krv". Iako dolazi sa prostora Španije i Portugala, sangrija je postala piće koje se i kod nas neretko konzumira. Za one koji ne znaju, radi se o voćnom vinu koje se dekoriše različitim vrstama voća, a koje varira od regiona do regiona. Postoje dve vrste ovog pića, i to Sangria i Sangria Blanco, gde se u prvom slučaju voće dodaje crnom, a u drugom slučaju belom vinu.

Bela sangrija

Sastav

  • 1750 ml belog vina
  • 1/4 - 1/2 šoljice šećera
  • 3/4 šoljice rakije od breskve
  • sok jednog limuna
  • voće (breskve, jabuke, bobičasto voće ili limun)
  • Menta ili bosiljak

Priprema

Pomešajte vino, šećer, rakiju i sok od limuna dok se šećer ne otopi. Dodajte i voće i ostavite u frižideru preko noći. Poslužite je uz puno leda. 

Crvena sangrija

Sastav

  • 1750 ml crnog vina
  • 3/4 šoljice šećera
  • 3/4 šoljice soka od narandže
  • sok jednog limuna
  • sok limete
  • voće (narandže, breskve, šljive...)

Priprema

U većoj posudi pomešajte šećer i sokove. Mešajte dok se šećer ne otopi, pokrijte i ostavite u frižideru da se malo rashladi. Vino i voće dodajte pre posluživanja. Čaše napunite ledom i ulijte crvenu sangriju. 

Cuba Libre 

 

A post shared by @lessknownmember on

U slobodnom prevodu znači - "slobodna Kuba". Početkom sedamdesetih ovo piće je doživelo neverovatan uspeh najviše zahvaljujući jako dobrom marketingu Baccardi-ja i Coca Cola-e. Jako jednostavno i brzo se pravi.

Sastav

  • 10 ml soka od limuna
  • 50 ml belog ruma
  • koka-kola
  • 4-6 kocki leda
  • limeta za dekoraciju

Priprema

Ubacite kocke leda u visoku čašu. Sipajte 10 ml soka od limuna. Sipajte 50 ml belog ruma. Preko svega toga sipajte malo koka-kole do vrha. Dekorišite kriškom limete i poslužite sa slamkom.

Gin Tonic

 

A post shared by Jakub Jech (@kuba_thebartender) on

Ovaj koktel su prvi put napravili oficiri Britanske Istočnoindijske kompanije u Indiji 1825. godine. U Indiji i drugim tropskim krajevima, malarija je bila stalno prisutan problem. Britanski oficiri su koristili ekstrakt kinina iz Perua protiv malarije te ga mešali sa soda vodom, šećerom i džinom kako bi napitak bio ukusniji.

Sastav

  • 6 dcl džina
  • 9 dcl svežeg tonika
  • kriška limuna
  • led

Priprema

Džin dobro ohladiti i sipati u čašu napunjenu ledom, zatim dodati hladan, sveže otvoreni tonik. Iscediti krišku limuna i ostaviti je u čaši.

Old Fashioned

 

A post shared by Morten Krag (@a2zcocktails) on

Koktel koji je ime dobio po tipu čaše u kojoj se servira - klasičnoj čaši za viski.

Sastav

  • 5cl burbona ili viskija
  • par kapi angosture
  • 1 kocka šećera
  • 1 kašika vode
  • kriška narandže
  • ukrasna višnja

Priprema

Stavite kocku šećera u čašu, pospite sa angosturom i kašičicom vode, mešajte dok se ne rastopi, zatim dodajte kocke leda i burbon ili viski. Ukrasite sa kriškom narandže i ukrasnom višnjom.

Mai Tai

 

A post shared by gerrywanders (@gerrywanders) on

Koktel prvi put napravljen u restoranu Trader Vic u Ouklendu 1944. godine. Naziv koktela dolazi od tahićanske reči Maita'i što znači ''dobro''. Naziv je nastao kad je vlasnik restorana Viktor J. Bergeron napravio koktel za svoje prijatelje sa Tahitija nakon čega je jedan od tih prijatelja rekao "Maita'i roa ae!" što znači veoma dobro.

Sastav

  • 2 cl likera "cointreau"
  • 2 cl tamnog ruma
  • 2 cl svetlog ruma
  • 1 cl amareta
  • 2 cl soka od limuna
  • 2 cl šećernog sirupa
  • 1 cl soka od zelenog limuna
  • 1 lopatica izdrobljenog leda

Priprema

Koktel se priprema u blenderu, služi u čašama za vodu ili sličnim, a dekoriše se parčetom ananasa, dvema koktelskim trešnjama i listom nane.

Caipirinha

Caipirinha je koktel, koji se sastoji od kašase, brazilskog alkoholnog pića koje se proizvodi od šećerne trske, jedne limete i nerafinisanog šećera. U prevodu Caipirinha znači ''piće seljaka''. Kašasa u Brazilu nije baš na dobrom glasu, jer jedna flaša košta samo 70 dinara (kod nas 1000 dinara!), zbog toga Brazilci koji drže do sebe piju Caipirosku, varijantu Caipirinhe gde je kašasa zamenjena votkom.

Sastav

  • 2 limete
  • votka
  • šećer
  • led
  • limeta i šećer za ukras

Priprema

U čaše staviti šećer. Led usitniti u blenderu. ŠeĆeru dodati iseckanu limetu i metalnim tučkom pritiskati limetu kako bi ispustila sok i pokvasila šećer. Dodati led do vrha čaše, a zatim sipati votku i po želji malo soka od limete.

White Russian

 

A post shared by Suneeth Kumar (@kumar.suneeth) on

Slatki koktel na bazi votke i likera od kafe koji je postao svetski popularan zahvaljujući filmu Veliki Lebowski. Batica je pravi kalifornijski frajer, i glavni junak filma "Veliki Lebowski" braće Koen. On ne može zamisliti život bez kuglanja i koktela White Russian, kojeg s Rusijom deli samo činjenica da u njega ide votka. 

Sastav

  • 150 ml slatke pavlake
  • 50 grama tamne čokolade 
  • 100 ml votke 
  • 100 ml likera od kafe
  • 200 ml šlaga

Priprema

Zagrejte slatku pavlaku na pari i u njoj rastopite naseckanu čokoladu. Dobro promešajte. U čokoladnu smesu polako ulijte votku i liker od kafe. Podelite smesu u četiri čaše ispunjene kockicama leda. Na vrh svake čaše dodajte 50 ml šlaga. Promešajte.

Daiquiri

 

A post shared by Matt Pietrek (@cocktailwonk) on

Nastanak ovok koktela povezuje se sa američkim inženjerom Dženingsom Koksom koji je radio blizu grada Daikirija na istočnoj obali Kube.  Za vreme vrućeg leta 1896. godine, ovo piće koje je rado pio s kolegama, posluživao je i gostima, a koktel je nazvao po obližnjem gradu.

Sastav

  • 4,5 cl Cuba belog ruma
  • 2,5 cl svežeg soka od limete
  • 1,5 cl sirupa od smeđeg šećera

Priprema

U električni blender staviti 10-ak kocki leda, uliti navedenu recepturu i blendati pola minute, zajedno s ledom izliti u čašu.

Martini

Piće koje asocira na višu klasu, moć i naravno Džejms Bonda. 

Sastav

  • 45-60 ml džina
  • jedna kap do 30 ml slatkog i/ili suvog vermuta u zavisnosti kakav ukus želite da dobijete
  • mala količina orandž bitera (po izboru)
  • led
  • materijal za ukrašavanje – masline, kriške limuna, itd. (ukoliko dodate koktelski "biserni" luk dobićete piće Gibson)

Priprema

Ohladite šejker, čašu, džin i vermut. Dodajte zatim u šejker led, džin i vermut i izmiksajte. Dodajte masline i ukrasite kriškom limuna.

Long Island

 

A post shared by Half Moon Bar & Grill (@halfmoonlb) on

Ime je naravno dobio po mestu Long Island sa kog potiče. Nastao je u vreme prohibicije, kada su alkohol i sve vezano za njega bili zabranjeni.

Sastav

  • Votka 0.03dl
  • Džin 0.03dl
  •  Tekila 0.03dl
  •  Beli rum 0.03dl
  •  Triple Sec 0.03dl
  •  Coca-cola 0.15dl
  •  Limunov sok 0.03dl
  •  Kriška limuna za dekoraciju
  •  Led

Priprema

Uzmite čašu, ne manju od 0.3dl i u nju stavite šaku leda. Preko leda dodajte bilo kojim redom po 0.03 šota tj. manje čašice za rakiju sledeće: votku, beli rum, belu tekilu i džin. Na sve to sipajte 0.15 Triple Sec-a i 0.03 limunovog soka. Dolijte koka-kolu toliko da dopunite čašu. Ukrasite čašu kriškom limuna, uzmite slamku i uživajte.

Bloody Mary

Koktel je prvi put pripremljen davne 1921. godine u Harry’s New York Bar u Parizu. Barmen Fernand Petiot pomešao je sok od paradajza, votku, so, biber i Worcestershire sos i koktel nazvao Bloody Mary (Krvava Meri). Prema nekim pričama koktel je nazvao u čast glumice Meri Pikford.

Sastav

  • kocke leda
  • 2 merice votke
  • 5 merica soka od paradajza
  • 1/2 kašičice limunovog soka
  • 2-3 uštrcka Worcestershire sosa
  • 1-2 Tabasco sosa
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat crnog bibera
  • koren celera sa listovima i kriške limete 

Priprema

Čašu napuniti do 2/3 kockicama leda, dodati sok od paradajza, limunov sok i votku. Dodati začine i dobro promešati. Ukrasiti listovima celera i/ili kriškama limuna i limete. Poigravajte se sa količinama začina i umaka, neki vole Bloody Mary koktel blagog ukusa, dok drugi preferiraju ljutog!

Manhattan

 

A post shared by Bex Wyant (@bardebex) on

Koktel koji je prvi put pripremljen 1874. godine u Manhattan Clubu u Njujorku za majku Vinstona Čerčila.

Sastav

  • kocke leda
  • smrvljeni led
  • 2 merice rye whiskeya ili burbona
  • 1 merica crvenog vermuta
  • 1 uštrcak bitera
  • 1  višnja

Priprema

Čašu smrvljenog leda staviti u šejker, dodati viski, vermut i uštrcak bitera. Kratko protresti, uliti u čašu i ukrasiti sa višnjom.

Mohito 

Mohito se pojavio na Kubi između 1910. i 1920. godine. Smatra se da je lokal La Bodeguita del Medio, u Havani, mesto gde je nastao originalni recept 1946. Ime koktela je kombinacija reči vlažan (mojadito) i imena kulinarskog sosa "moho" (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića. Popularnosti ovog koktela doprineo je pisac Ernest Hemingvej, koji je bio stalni posetilac barova u Havani.

Sastav

  • 3 kašičice smeđeg šećera 
  • 1 sveža limeta
  • 1 dl belog ruma
  • 2 dl tonika
  • listovi nane
  • 4 kašike drobljenog leda

Priprema

Pripremite dve čaše od 2 dl. Limetu dobro oprati, osušiti, prerezati napola i iscediti sok. Kašikom istrugati sve ostatke iz kore. Koru rezati u krug da se dobije tanka spiralna vrpca. U svaku čašu staviti kašičicu i po šećera i zaliti sokom od limete. Dodati nanu, pa staviti u čaše, dodati led, zaliti rumom, zatim tonikom. Čaše ukrasiti korom limete.

Margarita

 

A post shared by Raphael G-sky (@montanaccio) on

Najpoznatije piće na bazi tekile. Mnoge mlade žene po imenu Margarite su tvrdile da su bile nadahnuće za nastanak ovog popularnog koktela, no danas se veruje da nadahnuće za nastanak nije bila meksička senjorita, već američka glumica Mardžori King. Ona je boravila u Tihuani 1948. godine i pripremljen joj je koktel na bazi tekile, jer je bila alergična na sva ostala žestoka pića. Koktelu su dali ime Margarita, što je španska reč  za Mardžori.

Sastav

  • kocke leda
  • 2 merice tequile
  • 1 1/4 merice triple seca ili Cointreaua
  • 3/4 merice soka od limete (ili limuna)
  • kriška limete ili limuna
  • malo soli

Priprema

Kriškom limete natrljajte rub čaše i umočite je u tanjirić napunjen solju. Šejker za koktele do polovine napuniti kockama leda. Dodati sok od limete, triple sec i tequilu. Dobro protresti i procediti u čašu. Rub čaše ukrasiti kriškom limete.

Zatvoreno za komentare.