Do najčistijeg jezera na svetu niko ne sme da dođe!

Do najčistijeg jezera na svetu niko ne sme da dođe!

Jezero koje se "rodilo" nakon vulkanske erupcije pre 2000 godina, Mašu ili Mašu-ko navodno je najčišće jezero na svetu. Zavisno od dana, vidljivost seže i do 20, 30 metara. Nalazi se na ostrvu Hokaido, na severu Japana, u nacionalnom parku Akan-Mašu.

Foto: Shutterstock

Japanci veruju da su ga prastanovnici Ainui smatrali svetim. Taj zagonetni narod bio je izolovan geografski, lingvistički, ali i rasno – imali su gotovo evropske crte lica. Pojedini naučnici tvrde da su njihovi preci bili Samuraji. Vremenom su se asimilovali u japansko društvo pa ni oni ne znaju dovoljno o svojim korenima.

Foto: Shutterstock

Sveto jezero okružuje gusta magla i krater od 200 metara koji se strmoglavo spušta u vodu. Japansko ministarstvo okoline posete jezeru je strogo zabranilo iz sigurnosnih razloga, kako zbog toga što je opasan zbog nepristupačnosti terena, tako i zbog očuvanja čistoće vode.

Na jeziku Ainua Mašu se naziva i "jezero bogova". Neki Japanci veruju da na dnu živi duh žene. Legenda takođe kaže da će svakog posetioca koji vidi površinu jezera, obično skrivenu u magli, snaći nesreća. Muškarci neće imati uspeha u poslu, a žene do poznih godina neće moći da postanu majke.

Ostavi komentar