Najlepši doktor na svetu spasio život putniku u avionu

Najlepši doktor na svetu spasio život putniku u avionu

Dr Mihail Varšavski (28) kojeg je "People Magazine" 2015. godine proglasio najseksepilnijim doktorom na svetu je na letu iz SAD-a u Izrael spasio život putniku koji je pao u anafilaktički šok.

 Foto: Facebook/ Screenshot

Met Farako (26) iz Atlante u Džordžiji je ubrzo nakon poletanja osetio kako mu ruke natiču i da mu se zatvara grlo. Stjuardese su prepoznale da je u pitanju alergijska reakcija opasna po život i pitale su ima li doktora koji bi mu mogao pomoći.  Srećom, doktor Mihail iz Njujorka slučajno je bio na letu. Uspeo je da mu da tačnu dozu rastvora iz avionske prve pomoći koja je otvorila Metove disajne ​​puteve i dopustila mu da ponovno normalno diše.

"Kad je prvi put došao do mene, rekao mi je da ima steroide i Benadril što sam mu preporučio da odmah uzme", rekao je Mihail.

Met je osetio neke klasične simptome alergije prethodne noći - kao što su vodene oči - ali ništa previše ozbiljno i, za svaki slučaj, je sa sobom poneo lek Benadril. Oko 15 minuta kasnije, Metu je počelo da otiče grlo grlo i pao je u anafilaktički šok. To se događa kada imunološki sastav oslobađa hemikalije koje preplavljuju telo.

 Foto: Pinterest

Mihail je doveo Meta u prednji deo aviona, tačno ispred kokpita i dao mu rastvor. 

- Potrebno je biti jako oprezan jer se može slučajno dati dvostruko ili trostruko veća doza - rekao je dr Varšavski. Da nisu imali rastvor epinefrina, avion bi morao da sleti ili nekako da mu se rezom otvori grlo, odnosno disajni putevi. Tokom sledećih sedam sati, Mihail je pratio Metove vitalne znakove, koristeći svetlo na svom mobilnom kako bi se uverio da je grlo otvoreno. Doktori u Izraelu kasnije su saznali da je Meta ugrizao krpelj, za kojeg se zna da uzrokuje alergiju na crveno meso.