Najmirnije zemlje sveta - u jednoj od njih živi oko 200.000 Srba!

Najmirnije zemlje sveta – u jednoj od njih živi oko 200.000 Srba!

Studija o miru u svetu pokazuje da su globalni sukobi najveći u poslednjih 15 godina, a vlade širom sveta smanjuju broj sigurnih destinacija na koje se savetuju putovanja… Ovo su najmirnije zemlje sveta!

Foto: Shutterstock

Ako se pitate koja je najsigurnija zemlja na svetu – odgovor je Island, pokazuje studija Instituta za ekonomiju i mir 2023. godine, a slede ga Danska, Irska, Novi Zeland i Austrija.

Mnoge od tih zemalja trenutno drže prva mesta u izveštaju EIU-a (Economist Intelligence Unit) o gradovima u kojima je najbolje živeti, piše punkufer.hr.

„U izveštaju se ističe da iako mnoge zemlje troše manje na vojsku, mnogo ih je više uključeno u spoljašnje sukobe. Broj ljudi koji su umrli u sukobima širom sveta u protekloj godini najveći je u ovom veku (od genocida u Ruandi), a više od polovine zemalja sveta (56 odsto) uključeno je u spoljne sukobe“.

Island je najmirnije mesto za život od 2008. godine, a nalazi se i na trećem mestu najsrećnijih zemalja na svetu. Evropa je najmirnija regija na svetu sa sedam od 7 od 10 najmirnijih zemalja, ali situacija je značajno napetija nego pre 15 godina zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Takođe, od 2008. zabeležen je značajan porast nasilnih demonstracija u svetu. Lista najnemirnijih zemalja ne menja se godinama, a na prvom mestu je Avganistan, osmu godinu zaredom. Slede ga Jemen, Sirija, Južni Sudan i Demokratska Republika Kongo, piše City Magazine.

Srbija je na 65. mestu, Hrvatska na 14, a Slovenci su na osmom mestu na listi. Bosna i Hercegovina nalazi se na 61. mestu.

Najmirnije zemlje sveta:

Island 🇮🇸

Danska 🇩🇰

Republika Irska 🇮🇪

Novi Zeland 🇳🇿

Austrija 🇦🇹

Singapur 🇸🇬

Portugal 🇵🇹

Slovenija 🇸🇮

Japan 🇯🇵

Švajcarska 🇨🇭

Kanada 🇨🇦

Češka 🇨🇿

Finska 🇫🇮

Hrvatska 🇭🇷

Nemačka 🇩🇪

Holandija 🇳🇱

Butan 🇧🇹

Mađarska 🇭🇺

Malezija 🇲🇾

Belgija 🇧🇪

Zatvoreno za komentare.