Koktel Margarita je toliko popularan da ima svoj dan - 22. februar. Tim povodom meksički restoran "Cantina Laredo" u Londonu će svojim gostima ponuditi najskuplju verziju.
Koštaće 50.000 funti (više od 56.000 evra), a osim redovnih sastojaka, koji se koriste i za "sirotinjske" Margarite, ovaj basnoslovni koktel će imati i dijamant od četiri karata, koji će plutati na cvetu ananasa.
I tekile koje će biti upotrebljene u ovom koktelu su veoma ekskluzivne i boce koštaju, svaka, oko 2.200 evra, a zovu se "1800 Coleccion" i "Jose Cuervo Platino".
U restoranu kažu da su zainteresovani ovaj koktel morali da naruče unapred, kada su rezervisali svoj sto za 22. februar, a osim koktela, dobiće i obezbeđenje, da mogu da pijuckaju bez straha da će ih neko "orobiti".
Ako vam je London daleko, ili nemate 56.000 evra viška, napravite sami Margarita koktel. Mi vam nudimo zimsku varijantu, a za četiri čaše vam je potrebno:
- 130 ml tekile
- 70 ml likera od pomorandže
- 70 ml svežeg soka od grejpa
- Soli i tucanog čilija po ukusu
- Dva koluta limete za ukrašavanje
Tekilu, liker i sok stavite u šejker i kratko promućkajte. Pomešajte so i čili, rub čaše umočite u sok od limete, a zatim u začine, ne više od pola centimetra, a potom sipajte koktel.
Ukrasite kolutovima limete, led može i ne mora da se doda.
Ovaj koktel je, navodno, dobio ime po bogatašici Margariti, iz Meksika. Ona je u svojoj vili u Akapulku, okupljala elitu onog vremena, a gostima je služila koktele koje je sama izmišljala.
Tako je za Božić 1948. smućkala tekilu, liker od pomorandže i sok od limete, koktel koji se svima dopao.
Pored ove, postoje ipak i mnoge druge priče o nastanku ovog koktela.