Najskuplji začin na svetu ima vrtoglavu cenu!

Najskuplji začin na svetu ima vrtoglavu cenu!

Za ukusne domaće obroke potrebno je uklopiti više elemenata, a jedan od ključnih detalja u spremanju su začini. Mala tegla najskupljeg začina na svetu ponekad može da košta i do 6000 dolara. Da li pogađate koji je najskuplji začin na svetu?

Foto: Shutterstock

U pitanju je šafran. Obično prisutan u španskoj, istočnjačkoj, italijanskoj i indijskoj kuhinji, za ovaj začin ćete morati da izdvojite popriličnu sumu novca. Ali zašto je on tako skup?

Šafranova visoka cena postoji s razlogom jer je potrebno puno truda za njegovo uzgajanje. Najviše se uzgaja u Grčkoj, Indiji, Iranu, Italiji i Španiji. Šafran je stigma cveta Crocus sativus. Svaki cvet ima tri stigme, koje znamo kao šafranove niti, a beru se ručno.

Foto: Shutterstock

Sve u svemu, potrebno je između 50 000 do 75 000 cvetova da se napravi samo jedan kilogram šafrana, a berba tog jednog kilograma može potrajati i do 20 sati. Ponekad ćete pronaći jeftini šafran, ali budite oprezni.

To je obično ili drugačiji proizvod u potpunosti (ponekad "meksički šafran", zvan azafran, koji je zapravo proizvod sušenih latica šafrana), ili šafran koji je na prevaru pomešan sa kurkumom ili paprikom.

Ostavi komentar