7 najstarijih stvari na planeti

7 najstarijih stvari na planeti

Prikupljanjem i analizom informacija iz brojnih naučnih časopisa, zatim od različitih organizacija koje se bave prikupljanjem različitih podataka i arhivistikom, iz brojnih novina i časopisa, došlo se liste najstarijih poznatih stvari na svetu.

U ovom slučaju, najstarije se ne odnosi na one stvari koje su prve nastale, već na one koje su se najduže održale i koje i dan-danas, u nekom obliku, postoje. Ovo su 7 najstarijih stvari sa te liste. 

1. Drvo 

Čekinjasti bor, otkriven na Belim planinama u Kaliforniji, najstarije je drvo na planeti. Procenjeno je da je star 5.067 godina. 

2. Brodolom 

Otkriće najstarije brodske olupine je relativno novijeg datuma. Otkrili su je arheolozi sa Univerziteta u Ankari 2014. godine u turskoj luci Urla. Ostaci broda koje su tamo našli stari su, otprilike, 4.000 godina, i mnogo su stariji od same luke, koja je nastala u 7. veku pre naše ere. 

3. Fotografija 

"Pogled sa prozora u Le Grasu" Žozefa Nisefora Nijepsa je fotografija snimljena 1826. ili 1827. godine. To je najstarija očuvana fotografija, budući da je Nijeps ispustio priliku za još stariji rekord. Naime, on je uništio svoju prvu fotografiju nastalu 1822, kada je pokušao da je iskopira. 

 

A post shared by Jason Gupton (@mistergupton) on

4. Hrana 

Za nešto što se u prvi mah mislilo da je komad uglja, otkriven u Oksfordširu u Engleskoj, kasnije je ustanovljeno da je, u stvari, parče hleba staro nekih 5.500 godina, koje potiče iz ere neolita. 

5. Restoran 

Restoran "Stiftskeller" otvoren je u austijskom gradu Salcburgu davne 803. godine. On se i dan-danas nalazi na istom mestu, u okviru benediktinskog manastira opatije Svetoga Petra. 

 

A post shared by TripAdvisor (@tripadvisor) on

6. Muzički instrument 

Postupkom određivanja starosti metodom radioaktivnog ugljenika utvrđeno je da su flaute napravljene od kostiju, pronađene u pećini Hole Fels u Nemačkoj, nastale 41.000 godina pre naše ere. Kosti od kojih su napravljene bile su od mamuta.

7. Mumija 

Ne, nije egiptska. Mumije Činhoro, pronađene u Čileu, potiču iz perioda oko 5.050. godine pre naše ere. Ljudi iz plemena Činhoro živeli su u pustinji Atakama i imali običaj da mumificiraju sve svoje mrtve saplemenike. Mumije, koje su uspele da ostanu očuvane 7 milenijuma, poslednjih godina su, međutim, počele da se pretvaruju u crnu želatinastu masu. 

Zatvoreno za komentare.