Najveći vatromet na svetu - ispaljeno blizu 1.300 kg pirotehnike!

Najveći vatromet na svetu – ispaljeno blizu 1.300 kg pirotehnike!

Nebo iznad Stimbout Springsa u Koloradu obojeno je u crvenu boju kada je u subotu uveče ispaljen novi najveći vatromet na svetu na gradskom godišnjem zimskom festivalu.

Foto: Shutterstock

Nakon što je ispaljeno 1.270 kg pirotehničkog materijala, on se vinuo 671 metar u vazduh pre nego što je eksplodirao i izazvao veliko oduševljene svih prisutnih.

Vatromet je zapalila kompanija Steamboat Fireworks iz čelične cevi zakopane u planinu iznad mesta održavanja festivala. Brzina ispaljivanja iznosila je blizu 500 km/h.

"Uložili smo stotine sati u ovaj projekat i predviđamo da ćemo u mesecima koji dolaze uživati u plodovima ovog uspeha", rekao je menadžer projekta i finansijer Tim Borden.

Službenik Ginisove Knjige rekorda prisustvovao je predstavljanju i uručio Bordenu i njegovom timu certifikat kojem su se nadali.

Prethodni svetski rekord u ovoj oblasti držali su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su 2018. godine ispalili 1.087 kg vatrometa.

Tom i ekipa su pojasnili da se već sedam godina trude srušiti Guinnessov rekord, a njihov prošlogodišnji pokušaj je propao zbog prerane eksplozije.

"Kada razmišljate o fizičkim proporcijama, poslati tonu bilo čega u zrak jednom eksplozijom zahtijeva prilično mnogo razmišljanja", kazao je Borden, prenosi CNN.

Priznao je da ih ljudi već pitaju šta im je sljedeće u planu.