NASA ide na Veneru sa svoje dve misije

NASA ide na Veneru sa svoje dve misije

NASA ide na Veneru - objavila je da šalje dve nove misije kako bi ispitala atmosferu i geološke karakteristike te planete.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by zimo.hr (@zimohr)

 

Misije “Davinči +” i “Veritas”, kojima je dodeljeno po 500 miliona dolara, treba da počnu između 2028. i 2030. godine, prenosi BBC.

Administrator Nase Bil Nelson rekao je da će misije pružiti “šansu da se istraži planeta na kojoj nismo bili više od 30 godina”.

Poslednja sonda koja je posetila planetu bio je Magelanov orbiter 1990. godine.

-Cilj ove dve sestrinske misije je da razumeju kako je Venera postala svet sličan paklu, sposoban da topi olovo na površini, rekao je Nelson.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SpaceX & Space News (@spacex_spacenews)

Venera je druga planeta od Sunca i najtoplija planeta u Sunčevom sistemu sa površinskom temperaturom od 500 C – dovoljno vruća da se topi olovo.

Misija “Davinči +” meriće atmosferu planete kako bi stekla uvid u to kako se ona formirala i razvijala. Takođe će imati za cilj da utvrdi da li je Venera ikada imala okean.

Očekuje se da će “Davinci +” poslati prve slike geoloških karakteristika planete sa visokom rezolucijom.

Naučnici veruju da bi ove osobine mogle da se uporede sa kontinentima na Zemlji i mogle bi nagovestiti da li Venera ima tektonsku ploču.

Druga misija, Veritas, mapiraće površinu planete kako bi razumela njenu geološku istoriju i istražila kako se ona tako različito razvijala od Zemlje.

Koristiće oblik radara za mapiranje kota površine i otkriti da li se vulkani i zemljotresi još uvek dešavaju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BOS Planet (@bosplanet)

 
-Zapanjujuće je koliko malo znamo o Veneri, ali kombinovani rezultati ovih misija otkriće nam podatke o planeti, od oblaka na nebu preko vulkana na njenoj površini sve do samog njenog jezgra, rekao je Tom Vagner iz Nasinog odeljenja za planetarne nauke.