Naučnici uspeli da vrate vreme

Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju, uz pomoć kolega iz Švajcarske i SAD, napravili su nešto što se protivi zakonima fizike. Pomoću kvantnog računara, naučnici su uspeli da promene tok vremena.

 Foto: Shutterstock

Koristeći elektrone i principe kvantne mehanike, istraživači su uspeli da vrate vreme. Tačnije, ko god da je u tom trenutku posmatrao računar video bi događaje kao da se vreme vratilo nekoliko sekundi unazad. 

Ne samo da bi ovo otkriće moglo da promeni naše shvatanje i upotrebu kvantnih računara i kvantne mehanike, već i neke zakone fizike. 

Iako je trenutna tehnika prilično komplikovana, istraživači se nadaju da bi ona vremenom mogla da se poboljša i da postane pouzdanija i preciznija. 

U istraživanju objavljenom u časopisu "Scientific Reports" navodi se da je za istraživanje korišćen IBM-ov kvantni kompjuer. 

Vođa istraživanja doktor Gordi Lesovik je istakao da su on i njegov tim "veštački stvorili stanje koje se razvija u smeru suprotnom od onoga u kome se kreće termodinamička strela vremena". 

Tokom eksperimenta istraživači su otkrili da, ako koriste samo dva kubita (qubit - sastavni deo kvantnog kompjutera), ostvaruju uspeh u čak 85 odsto slučajeva. A kada dodaju još jedan kubit, pojavljuju se greške, pa procenat uspešnosti opada. 

Naučnici se nadaju se da će uspeti da dorade algoritam kako bi mogli da obuhvate još više kubita i smanje broj grešaka, odnosno povećaju preciznost.

Pročitaj još