Nesvakidašnji most koji je stvari postavio naopako

Nesvakidašnji most koji je stvari postavio naopako

Kada se grade mostovi, najčešće se radi o potrebi da se prevaziđe prepreka u vidu veće vodene površine kako bi drumski ili železnički saobraćaj mogao neometano da funkcioniše. Ovaj most u Holandiji, međutim, stvari je postavio naopako.

Akvadukt Veluvemer je nesvakidašnji vodeni most koji je otvoren pre skoro dve decenije. Akvadukt je dubok tri metra, što omogućava manjim plovilima da pređu iz jednog dela jezera u drugi, prenosi KućaStil.

Ovaj neobični most izgrađen je preko saobraćajnice N302 koja povezuje dva okruga, Flevoland i Gerderland. Put seče jezero Veluvemer po kojem plove brojni brodovi i jahte.

Po jezeru plovi veliki broj brodova čija visina varira, što je predstavljalo najveću prepreku izgradnji standardnog mosta po kojem bi išla vozila. Bilo je neophodno pronaći alternativu, a rešenje do kojeg su došli bilo je jeftinije i izgleda fascinantno.

Izgrađen je put koji omogućava da se automobili kreću ispod nivoa vode, ali ne u tunelu. Kao rezultat, više od 30.000 vozila – i automobila i brodova, svaki dan se kreću po vodenom mostu i putu, ne ometajući jedni druge.

Zatvoreno za komentare.