Naučnici pronašli novu vrstu ribe na dnu okeana

Naučnici pronašli novu vrstu ribe na dnu okeana

Na najdubljoj tački Indijskog okeana pronađena je nova vrsta ribe iz porodice Liparidae, a sada su prvi put viđene ljudskim očima.

 Foto: Youtube

Britanski stručnjaci spustili su se na dubinu odo oko 7,1 kilometar na područje jarka Sunda i ugledali retka bića.

Doktoru Alanu Džejmsonu (41) trebalo je dva i po sata da dopre na dno okeana u jarku Sunda, prenosi mirror.co.uk. Tu ga je sačekalo iznenađenje, svetla podmornice otkrila su retko biće koje ga je ostavilo bez reči.

Tokom osmosatne misije snimljene su fotografije vrsta, za koje se pretpostavlja da su potpuno nove i dosad neviđene.

Kao vodeći stručnjak dr Džejmson je dosegao do jedne od najizolovanijih tački na svetu - dno okeana u jarku Sunda udaljenom 100 nautičkih milja od ostrva Bali.

Ekspediciju je vodio pionir istraživanja morskih dubina, Amerikanac Viktor Veskovo, a do dna su putovali u podmornici za dvoje i prešli više od 7,180 metara.

"Ne viđamo često nešto tako neobično što nas ostavlja bez reči" rekao je Džejmson, stručnjak za morsku ekologiju sa univerziteta u Njukaslu.

Dodao je da je to veliki trenutak za nauku koja se bavi zonama mora na dubinama većima od 6.000 metara, jer su prvi put ljudskim očima viđene ribe iz porodice Liparidae koje žive jedino na području jarka Sunda.

Na žalost, na prošloj ekspediciji otkriveni su i prvi uzorci veštačkih vlakana i plastike, što znači da je zagađenje prouzrokovano ljudskom rukom doprlo i do najizolovanijih tački naše planete.