Obišao je ceo svet za samo nekoliko godina - novi Ginisov rekord

Obišao je ceo svet za samo nekoliko godina – novi Ginisov rekord

Britanac Džejms Askvit najmlađi je muškarac koji je obišao zemaljsku kuglu, ali ovaj Ginisov rekorder nije neko ko se dugo zadržava na jednom mestu.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели James Asquith (@jamesasquith)

Dok je početkom 2021. većina ljudi bila u kućama Džejms je slavio svoj rođendan u Dubaiju. Malo pre toga poslovno je posetio Paris, Frankfurt i Južnu Afriku.

"Imao sam 24 godine kada sam obišao svet. Trebalo mi je 6 godina, bez ikakve žurbe", priznao je Džejms i otkrio da je sve počelo nakon što je završio prvu godinu studija.

"Otišao sam s najboljim prijateljem u jugoistočnu Aziju kako bismo volontirali. Gradili smo kuće. Nismo imali pojma šta radimo, ali davali smo sve od sebe. To je bilo moje prvo iskustvo s putovanjima".

Džejm, koji se potom vratio u London na drugu godinu fakulteta, shvatio je da više ne može da razmišlja ni o čemu drugom. Odmah se zaputio na aerodrom i tako je sve počelo. Isto je ponovio i na trećoj godini, a kasnije, kada je dobio posao, posrećilo mu se jer mu je direktor bio pun razumevanja i dozvolio mu da nastavi da putuje.

"Neke zemlje su bile van mog domašaja. Jedna od njih je Sudan. Tada sam strpljivo čekao da počnem više da zarađujem".

Sada kao 32-godišnjak priznaje da mu je drago što je svoju mladost iskoristio na pravi način, piše Klix.ba.

"Moja porodica nije imala ništa s tim. Nismo bili siromašni, ali oni nisu mogli mnogo da mi pomognu. Zarađivao sam na sve strane. Prao sam automobile, duvao balone za dečije rođendane i tako zarađivao novac. Sve sam zaradio sam, bez ikakvih sponzora. Hteo sam da pokažem da se sve može postići sopstvenim radom."

Na pitanje koje je mesto ostavilo najveći utisak na njega, Džejms je odgovorio da su to Egipat ili Vijetnam.

"Egipat, jer je to bilo moje prvo solo putovanje, a Vijetnam jer sam tamo napravio prve putničke greške. A koje, to je već tajna."

Pre Džejmsa, najmlađi muškarac koji je proputovao svet imao je 37 godina.

Zatvoreno za komentare.