Odabrana najpopularnija reč 2019. godine

Odabrana najpopularnija reč 2019. godine

Uz jačanje klimatskih protesta širom sveta, "Collins Dictionary" proglasio je, kao svoj izbor, za reč 2019. godine "klimatske proteste" ističući da se upotreba pojma ustostručila u odnosu na prethodne godine.

Foto: Shutterstock

Kompanija sa sedištem u Glazgovu analizirala je internet stranice, štampu, časopise i društvene medije kako bi videla koja je engleska reč zabeležila najveći skok u korišćenju.

Pojam, najčešće povezan s globalnim klimatskim pokretom mladih koji predvodi 16-godišnja Šveđanka Greta Tunberg, opisuje učeničke proteste u kojima učestvuju deca koja taj dan ne odlaze u školu, a odrasli ne odlaze na posao kako bi podstakli bržu akciju protiv klimatskih pretnji.

Mladi aktivisti rekli su kako je taj izbor reči godine pokazatelj da njihovi napori, da se poveća svest o globalnim klimatskim rizicima, imaju rezultata.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Greta Thunberg (@gretathunberg) дана

Klimatski protesti ove su godine okupili milione učesnika širom sveta a organizovani su u septembru u Njujorku tokom klimatskog samita koji je organizovao glavni sekretar UN-a.

Pojam 'klimatski protest' prvi se put pojavio u nekom dokumentu 2015. kao opis masovnih protesta koji su se poklopili s UN-ovom konferencijom o Pariskom klimatskom sporazumu.

Prošle godine je pobednik bio pridev koji označava jednokratnu upotrebu.

Ostavi komentar