Omiljeno jelo širom sveta - danas je Međunarodni dan pice!

Omiljeno jelo širom sveta – danas je Međunarodni dan pice!

Međunarodni dan pice, koji se obeležava danas, 17. januara, posvećen je slavljenju ovog omiljenog jela širom sveta. Datum je izabran u čast Svetog Antonija d’Abate, zaštitnika pica majstora. Od 2017. godine, kada je "Tradicionalna umetnost napuljskih pica majstora“ postala deo Uneskove svetske baštine, ovaj dan je dobio posebnu težinu. 

Foto: Unsplash

Tradicionalna napuljska pica

Tradicionalna napuljska pica se odlikuje jednostavnošću i kvalitetom sastojaka: mocarelom od mleka bivolice iz regiona Kampanje, svežim paradajzom, bosiljkom i maslinovim uljem. Peče se isključivo u peći na drva, što daje autentičan ukus i teksturu.

Najviše pojedu Italijani, najmanje Austrijanci

Podaci pokazuju da je omiljena pica u svetu margarita i da najveće količine pojedu Amerikanci, prenosi Ansa. U Evropi prednjače Italijani sa 7,8 kilograma po osobi godišnje, zatim slede Španci (4,3), Francuzi i Nemci (4,2), Britanci (4), Belgijanci (3,8) i Portugalci (3,6), dok prosečan Austrijanac godišnje pojede najmanje pice u Evropi, svega 3,3 kilograma. 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели AVPN - Associazione Verace Pizza Napoletana (@pizzanapoletanaverace)

Od 2017. godine, kada je "Tradicionalna umetnost napuljskih pica majstora“ postala deo Uneskove svetske baštine, međunarodni dan pice je dobio posebnu težinu. 

U Italiji se godišnje proizvede 2,7 milijardi pica, za čije se spremanje godišnje utroši 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona kilograma maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz sosa, piše Tanjug.

Margarita najpopularnija

Tradicionalna margerita, sa svojim bojama koje simbolizuju italijansku zastavu (paradajz - crvena, mocarela - bela, bosiljak - zelena), nastala je u čast kraljice Margerite Savojske i i dalje je najpopularnija vrsta pice. Picerija "Brandi“ u Napulju, gde je navodno prvi put napravljena ova pica, i danas je popularno mesto za ljubitelje pice.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Gepetto's at Hahndorf (@gepettosathahndorf)

Tri ključna koraka za picu bez greške 

Kvalitetno brašno - osnova dobrog testa za picu. Idealno je koristiti tip 00 brašno, koje je fino mleveno i bogato proteinima. Mešanjem brašna, soli, vode i kvasca, stvara se osnovna smesa koja će se pretvoriti u mekano, elastično testo. Važno je da se testo dobro mesi kako bi se razvile gluten mreže, što će mu pružiti željenu elastičnost i strukturu.

Fermentacija - ključni korak koji omogućava da se arome i tekstura testa razviju. Dugotrajna fermentacija, na hladnom mestu, omogućava da se testo polako razvija, dajući mu bogat ukus i hrskavu koru. Vreme fermentacije može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, zavisno od preferencija i recepta.

Temperatura - igra važnu ulogu. Idealno je koristiti pećnicu zagrejanu na visokoj temperaturi, oko 250 do 300 °C, kako bi se postigao efekat pečenja u kamenom peću. To će rezultirati hrskavom korom, ali mekanim i sočnim unutrašnjim delom pice.

Izvor: 24sedam

Zatvoreno za komentare.