Oprez sa poručivanjem kafe u Italiji, bez napojnice u Japanu - Predstavljamo vam 13 grešaka koje turisti prave

Oprez sa poručivanjem kafe u Italiji, bez napojnice u Japanu – Predstavljamo vam 13 grešaka koje turisti prave

Ako ne poznajete običaje neke zemlje, kulturu ili navike stanovnika, lako se možete naći u nezahvalnim situacijama. 

Foto: Shutterstock

Klimanje glavom - Majka mnogih nesporazuma u ​​Bugarskoj je drugačiji prikaz slaganja i neslaganja u odnosu na većinu zemalja u svetu. Mahanje glavom s jedne na drugu stranu znači "da" Bugarima, kao i Grcima, Irancima, Libancima, Turcima i Egipćanima, što može da zbuni ostatak sveta koji potvrdno klima glavom.

Zanimljive primere kulturnih i drugih razlika nalazimo širom sveta. U Turskoj, odmahivanje glavom znači: "Ne razumem". "Ponavljanje" i "ne" se izražavaju coktanjem jezika i mahanjem glavom. Ovo je korisno znati kada želite da kažete "ne" gomili prodavaca na turskim tržištima. Nećete ništa postići odmahujući glavom.

Zabranjeni pokloni - U istočnoj Aziji, Brazilu, Italiji, Peruu, Rusiji i Švajcarskoj, davanje predmeta sa oštricom (kao što su makaze ili noževi) ima negativne konotacije – od "loše sreće" do raskida. I neki Hrvati se drže ovog pravila. pa u zamenu za poklon simbolično tražite novčić.

U Kini, davanje kišobrana znači da želite da prekinete vezu. U Hong Kongu i Kini, satovi, maramice i slamnate sandale povezuju se sa starenjem i smrću pa je bolje preskočiti njih, baš kao što kupujete alkoholna pića muslimanskim porodicama (osim ako znate njihove navike).

Prilikom poklanjanja cveća, dobro je obratiti pažnju na njihov broj. U Brazilu se ne preporučuje poklanjanje ljubičastog cveća ili poklona jer simbolizuje tugu i žalost. U istočnoj Aziji parni brojevi su srećni, osim broja četiri, što znači "smrt".

Foto: Shutterstock

U Kini, Singapuru, Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu uobičajeno je iskazati skromnost i odbiti poklon do tri puta. Zato insistirajte da ga dobijete, pokažite koliko ste srećni zbog poklona ili objasnite kako su oni zaslužili poklon. Kada osoba prihvati poklon od vas, zahvalite se na ukazanoj časti.

Koliko puta se ljubi? - U zavisnosti od zemlje, a ponekad i od grada, ljubi se jednom, dvaput, a ponekad i više puta. Na primer, u Sao Paulu se ljubi dva puta, a u Rio de Žaneiru jednom. U Egiptu se očekuju dva poljupca, dok su tri uobičajena na periferiji. Slično je i u Iranu, gde broj varira od jedan do tri.

Parižani to rade dva puta, a u Provansi se ljube tri puta. Amerikanci se, pak, rukuju ili grle, a u Nemačkoj je češći zagrljaj nego poljubac u obraz. U većini zemalja se prvo ljubi na desnoj strani, ali ne i u Italiji gde preovladava vladavina levice.

Pljuni na prijatelja - "Ako voliš svoje prijatelje, pljuni na njih!" Moto je plemena Masai koja žive u Keniji i Tanzaniji koja se pozdravljaju pljuvanjem. Kada se pozdrave sa starešinom, prvo mu pljunu u ruku, a zatim je prinesu.

Izduvavanje nosa - U Japanu se pljuvanje smatra uvredom, baš kao i izduvavanje nosa u javnosti, tako da sve svoje telesne tečnosti zadržite za sebe. Osim toga, bilo da se vozite kroz prometne gradove ili putujete predgrađima, nećete videti Japance kako razgovaraju mobilnim telefonima u japanskim vozovima, posebno ne glasno.

Ako vam zazvoni mobilni telefon u japanskom vozu, to je jednako bezobrazno kao da ne isključite zvuk u hrvatskom bioskopu.

Foto: Shutterstock

Bez napojnice, molim - Nipošto ne ostavljajte napojnicu u Japanu jer se to smatra veoma nepristojnim - pogotovo ako počnete da insistirate, jer Japanci to neće prihvatiti, što bi moglo da izazove haos.

Pravilo desne ruke - U Indiji uvek koristite samo desnu ruku da biste jeli, primali i davali stvari. Levu ruku treba koristiti samo za intimne ili prljave stvari kao što je održavanje higijene i rukovanje predmetima koji su dodirnuli tlo, kao što su cipele.

Kako pozvati taksi? - 
Ako želite da pozovete taksi u Peruu, ispružite ruku i mahnite dlanom nadole. Podizanje otvorenog dlana kao znak za zaustavljanje smatra se nepristojnim.

Pravi put do kolibe - Ako se kojim slučajem nađete u selu Himba u Kaokolandu u Namibiji, nikada ne prelazite nevidljivu granicu između svete vatre i kolibe njihovog vođe. To bi bila velika uvreda koja bi posetu mogla da učini neprijatnom.

 Foto: Shutterstock
 
Kafa za jutro i popodne - Da biste naručili kafu kao Italijani, imajte na umu da su kafe sa mlekom, poput kapućina, kafe late i makijata, rezervisane za prepodnevne sate, a ako ih naručite popodne, možete izazvati i podsmeh. Takođe, takve kafe se ne piju posle jela.

Samo ne na glavu - U Laosu, Tajlandu, Kambodži i Burmi, ne dirajte odrasle po glavi niti koristite stopala da uperite u predmet, jer se to smatra uvredljivim.

Polako sa štapićima - Ono što je u Evropi pijuckanje supe ili držanje laktova na stolu za vreme ručka, u Aziji je udaranje štapićima po stolu ili zabijanje u hranu. Takođe, uvek ih koristite u paru, jer se raspareni štapići smatraju lošom srećom u Aziji.

Sve najbolje o kiltu - Jedna od osetljivih tema za diskusiju u Škotskoj je ona o delu tradicionalne nošnje, kiltu. Kao što kilt nije suknja, tako ni dodatak kiltu nije torbica. Sporan, koji je tradicionalni deo narodne nošnje i služi kao zamena za džepove, nikako ne treba nazivati torbom ili torbicom.

Zatvoreno za komentare.