Ova zemlja poklanja mesečno poklanja 560 evra

Ova zemlja poklanja mesečno poklanja 560 evra

U januaru 2017. Finska je počela nasumično odabranim građanima isplaćivati univerzalni temeljni dohodak. Čak 2.000 ljudi između 25 i 58 godina tako mesečno prima 560 evra, a pri tom nemaju obvezu da traže ili prihvate posao.

Ako u međuvremenu i prihvate neki posao, nastaviće da primaju dohodak od države.

Eksperiment će trajati ukupno dve godine, odlučila je finska vlada desnog centra, koja se nada da će na ovaj način smanjiti ukupna izdavanja države za socijalne programe te sniziti stopu nezaposlenosti i podstaknuti ljude da prihvate neki slabije plaćeni posao ili doprinesu društvu kroz volontiranje.

Ovaj koncept pridobio je pažnju čitavog sveta te predstavlja početak progresivnog pokreta s očekivano pozitivnim rezultatima.

A nakon godinu dana primene, čini se da će taj cilj biti i ostvaren, tvrdi Marjuka Turunen, šefica pravne službe finske agencije za socijalnu sigurnost.

- Jedan od učesnika rekao je da je manje nervozan i uznemiren jer više ne mora da brine o pozivima sa Zavoda za zapošljavanje i ponudama za posao koje ne može da prihvati jer mora da neguje stare roditelje. Već sad vidimo da odluka o osnovnom dohotku ima neočekivane pozitivne učinke poput smanjenja zdravstvenih troškova.

Juha Jarvinen, 39-godišnji otac šestero dece i jedan od primatelja osnovnog dohotka, kaže:

- Ponovo se osećam kao slobodan čovek. Kao da sam oslobođen zatvora i ropstva. Osećam da sam ponovno član društva i da sam dobio natrag svoju ljudskost. Srećan sam - rekao je.

Juha se bavi proizvodnjom bubnjeva i mesečno zaradi oko 1.000 evra, povrh ovih 560 koje prima od države. Kaže da se bez osnovnog dohotka ne bi mogao vratiti na svoj posao.

No, kritičari ovog finskog eksperimenta kažu da on uključuje samo nezaposlene pa prema tome nije univerzalan.

Nakon finskog iskustva, sa sličnim će eksperimentom krenuti i Škotska i to već u avgustu ove godine.

Škotska premijerka Nikola Sturdžon kaže da je važno sagledati sve ideje.

- Možda će se pokazati da to nije rešenje i da nije izvodljivo, no kako se promene na tržištu rada događaju munjevitom brzinom, jako je važno da budemo spremni i otvoreni prema svim idejama koje mogu pomoći pojedincima da učestvuju u novoj ekonomiji - dodala je premijerka.

Izvor: Blic

Zatvoreno za komentare.