Priča vojnika koji je mogao da spreči Drugi svetski rat

Priča vojnika koji je mogao da spreči Drugi svetski rat

Da li ste znali da je najodlikovaniji Britanac iz Prvog svetskog rata imao neverovatnu priliku da spreči Drugi svetski rat?!

Ipak, zbog vojničke samilosti, kajao se celog života. Naime, Henri Tandej, britanski vojnik, u poslednjim danima Prvog svetskog rata, držao je na nišanu, ni manje ni više, nego budućeg najvećeg zločinca u istoriji, Adolfa Hitlera.

Henri Tandej bio je najodlikovaniji britanski vojnik u svetskom pokolju koji je trajao od 1914. do 1918. Najveće podvige činio je na frontu na kome je Hitler poslednji put ranjen.

U poslednjim danima Prvoga svetskog rata,nakon bitke za Markoing, Tandej je uperio pušku u ranjenog nemačkog vojnika.

 

A post shared by Relina (@relinaru) on

Hitler je učestovao u najvećim bitkama Prvog svetskog rata i bio nekoliko nekoliko puta ranjavan. Nakon što se vratio se front nakon ranjavanja u bici na Somi, Nemac ponovo gleda smrti u oči. Ponovno ranjenog i dezorijentisanog engleskom dimnom bombom, Hitlera na nišanu drži Tandej i odlučuje o njegovoj sudbini. I Englez je u žestokoj borbi noć ranije teško ranjen u nogu.

Hitler je lutao pokušavajući da dođe do rovova u kojima su bili njegovi saborci, kad je naleteo pravo na britanskog vojnika koji ga je držao na nišanu. Hitler je posle pričao da je britanski vojnik nakratko oklevao, a kad je shvatio da tada 29-godišnji brkati nemački vojnik nema nikakvu nameru da podigne svoje oružje i da je ranjen, pokazao mu je da prođe. Hitler mu je odmahnuo u znak zahvalnosti i oteturao se dalje.

Sve do kraja života Adolf Hitler je održavao živima uspomene na svoje učestvovanje u Prvom svetskom ratu. A jedna od njih je bila i ta da je, pri samom kraju rata, bio ranjen na frontu.

Hitler je, 1937. godine, videvši izvesne fotografije najodlikovanijeg britanskog vojnika iz Prvog svetskog rata, Henrija Tandeja, zaključio da je vojnik koji mu je poštedeo život bio upravo Tandej. U trenutku Hitlerovog ranjavanja Tandej zaista jeste bio na položajima oko mesta gde je ranjen Hitler.

Adolf Hitler se jednom prilikom čak i zahvalio Tandeju.

Teško breme kajanja Tandej vuče od svoje 27. godine pa sve do smrti. Umesto da umre kao heroj i jedan od najodlikovanijih britanskih vojnika iz Prvoga svetskog rata, umro je kao čovek koji je mogao da ubije Hitlera.