10 najlepših zemalja koje definitivno treba posetiti

10 najlepših zemalja koje definitivno treba posetiti

Teško je odlučiti se za jedno mesto na kom ćete provesti odmor kada postoji toliko prelepih destinacija. Zbog toga su putnici iz celog sveta sastavili listu najlepših zemalja koje treba posetiti. Predstavljamo vam 10 najlepših zemalja kao i činjenice koje potpuno objašnjavaju zašto se one moraju naći na listi svakog ozbiljnog turiste.

 Foto: Shutterstock

Na listi se nalaze mesta za ljubitelje plaža, ljubitelje planinarenja, ili one koji vole uzavrelu gradsku atmosferu.

1. Peru

Ova zemlja je poznata po svojim fenomenalnim festivalima, ruševinama Inka i prirodnim čudima – kao što su prašuma Amazona, jezero Titikaka i planine Anda.

Foto: Shutterstock

2. Finska

Finska se često naziva zemljom hiljadu jezera i ima ih više od 180.000.

Foto: Shutterstock

Tamo ljubitelji prirode uživaju u obilasku brojnih ostrva i dugim šetnjama u raskošnim šumama koje pokrivaju oko 3/4 zemljine površine. Ono što takođe nije loše znati je to da je Finska pristupačnija od ostalih nordijskih zemalja.

3. Indija

Ova zemlja fascinira ukusima svoje hrane, čudesnim plažama i raznolikošću svojih kultura.

Foto: Shutterstock

U Indiji imate priliku da posetite jedan od najstarijih neprekidno naseljenih gradova na svetu, Varanasi, koji je i sam po sebi posebno iskustvo. Broj hramova u gradu je neverovatan – ima ih više od 23.000.

4. Meksiko

Među atrakcijama kojima turisti ne mogu odoleti u Meksiku su sunčane plaže i fantastični drevni lokaliteti – jedan od njih, 1.500 godina star grad Maja, Čičen Ica, uvršten je na listu novih 7 čuda sveta.

Foto: Shutterstock

5. Sjedinjene Američke Države

Neki od razloga koji privlače turiste u SAD su njegove neverovatne plaže i nacionalni parkovi sa širokim izborom pejzaža.

Foto: Shutterstock

4 nacionalna parka leže potpuno severno od Arktičkog kruga. Jedan od njih, Kapije Nacionalnog parka Arktika na Aljasci, spada u jedno od najdivljijih mesta ovog kontinenta. Popločani putevi i staze tamo ne postoje…

6. Island

U ovoj zemlji, prelepi prizori poput razglednica su svuda oko vas. Posmatranje polarne svetlosti ovde teško je zaboraviti: činjenica da se Island nalazi tako blizu Arktičkog kruga čini ga jednim od najboljih mesta na svetu za ovu vrstu avanture.

Foto: Shutterstock

Aurore se obično najbolje vide od sredine septembra do početka aprila.

7. Južna Afrika

Putnici dolaze u Južnu Afriku zbog idiličnih pogleda sa vrha Stolne planine, njihovog jedinstvenog vina, savršenog vremena na plaži i safarija.

Foto: Shutterstock

Nacionalni park Kruger će oduševiti sve ljubitelje avanture. Kao jedan od najvećih rezervata divljači na kontinentu, pokriva područje od preko 12.000 kilometara. Ovo mesto je dom hiljada slonova, afričkih bizona i leoparda.

8. Novi Zeland

Oni koji prežive let duge relacije do Novog Zelanda biće nagrađeni raznolikošću lokalne flore i faune.

Foto: Pixabay

Ova zemlja je bogata čarobnim brdima, plažama, vodopadima i svetski poznatim fjordovima – najveći od njih, Tasmanski glečer, pokriva površinu od 39 kvadratnih kilometara.

9. Kanada

Živahni gradovi i neverovatni nacionalni parkovi nalaze se među poznatim znamenitostima Kanade.

Foto: Shutterstock

Najveći nacionalni park u zemlji, Nacionalni park "Wood Buffalo", veći je od Švajcarske, pokrivajući područje od oko 27.000 kilometara u severnoj Alberti i južnim teritorijama.

10. Škotska

Putnici dolaze u Škotsku da vide zapanjujuće dvorce i naizgled beskrajne divlje plaže. Stoga, nije ni čudo što se biciklističke i planinarske staze ovde smatraju nekim od glavnih turističkih atrakcija.

Foto: Shutterstock

Pešačke duge staze, kao što su Vest Highland Way, Great Glen Way i South Upland Way, su među najboljima na svetu za iskusne planinare.

Da li ste nekada posetili neku od ovih destinacija?