Ovo su 10 najsigurnijih zemalja na svetu u 2021. godini - bivša država SFRJ pri vrhu!

Ovo su 10 najsigurnijih zemalja na svetu u 2021. godini – bivša država SFRJ pri vrhu!

Institut za ekonomiju i mir analizirao je faktore poput postotka kriminala u određenoj državi, njenu vojnu spremu, koliko ima domaćih i međunarodnih sukoba i slično. Ovo su 10 najsigurnijih zemalja na svetu!

Embed from Getty Images

Prosečni nivo globalnog mira pogoršao se u 2021. godini za 0,07 posto. To je zaključak Instituta za ekonomiju i mir koja svake godine donosi izveštaj o globalnom miru u svetu poznatom i pod imenom Global Peace Index.

Prema njihovoj analizi Island je bio najsigurnija zemlja na svetu prošle godine. Ta zemlja drži visoko mesto na ovoj lestvici još od 2008. godine zahvaljujući manjku međunarodnih sukoba, malim iznosima koje izdvaja u vojne svrhe, ali i niskom postotku ljudi koji završe u zatvoru.

Embed from Getty Images

Na drugom mestu lestvice najsigurnijih mesta sveta našao se Novi Zeland koji nema kopnenih granica s drugim državama poput Islanda što im pomaže održati njihov mirotvoran status na globalnoj sceni.

Na lestvici uglavnom dominiraju zemlje evropskog porekla poput Danske, Portugala, Austrije, Švajcarske, Irske i Češke, a zanimljivo je pripomenuti da visoko peto mesto ima Slovenija, piše 24sedam.

Embed from Getty Images

10 najsigurnijih zemalja na svetu u 2021. godini prema Global Peace Indexu:

1. Island 🇮🇸

2. Novi Zeland 🇳🇿

3. Danska 🇩🇰

4. Portugal 🇵🇹

5. Slovenija 🇸🇮

6. Austrija 🇦🇹

7. Švajcarska 🇨🇭 

8. Irska 🇮🇪

9. Češka 🇨🇿

10. Kanada 🇨🇦

Zatvoreno za komentare.