Popularnost koju somuni, kao i ćevapi koji se služe u njima imaju u Srbiji, Balkanu, pa i u Evropi, dobro je poznata. Saznajte kako je jedan par iz Bosne popularizovao hranu sa Balkana.
Foto: Shutterstock
Međutim, sudeći po reakcijama žitelja Toronta, gde je počela sa radom zanatska pekara u kojoj se služi autohtona hrana sa naših prostora, i Kanađani su na dobro putu da "polude" za ovom popularnom hranom sa naših prostora.
Alen i Sanja Zukanović, bračni par rodom sa prostora Bosne i Hercegovine, doslovno je zaludeo somunima, ćevapima, ajvarom, pekmezom i kajmakom žitelje Toronta. Naime, njih dvoje su otvorili pekaru u kojoj proizvode somune po tradicionalnoj recepturi iz Bosne.
Kako je Zukanović rekao u izjavi za kanadske medije, želeo je da tamošnjim žiteljima prenese pravi ukus BiH.
- Kada je reč o hrani, ljudima iz BiH nije ništa reprezentativnije i ličnije, posebno građanima Sarajeva, nego somun - kazao je Zukanović, vlasnik pekare i restorana "Somun Superstar", dodajući da u njegovoj pekari prave prave tradicionalne somune koji se peku na drva.
U Torontu živi veliki broj ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije i na nekim mestima se mogu kupiti i lepinje, ali je teško pronaći autentični somun.
- Razlika je u tome što se somun uvek peče u pećnici na drva. Mekši je i kao da se na njemu oseti miris dima - ispričala je Sanja, Alenova supruga.
Porodica Zukanović prepoznatljive somune prodaje čak i u "Courage Foods", poznatoj prodavnici specijaliteta u Torontu.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
- Nikad nemamo dovoljno zaliha somuna. Ovu vrstu hleba je teško naći u Torontu. Vrlo brzo se sve proda - kazala je Karen O'Brajen, vlasnica prodavnice "Courage Foods".
Kanađani su posebno oduševljeni somunom jer se može jesti za svaki obrok, a može se kombinovati sa raznim vrstama hrane.
Specijalitet Zukanovića u restoranu je sveže pečeni somun napunjen ćevapčićima i dodacima, obično ajvarom, ili somun bez mesa sa dodacima.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram