Pariske katakombe su najmračniji deo Grada svetlosti

Pariske katakombe su najmračniji deo Grada svetlosti

Svi vole Pariz, njegove prostrane bulevare, parkove, njegovu umetnost, kulturu, svetlost... ali šta se krije ispod svega toga? Jezive pariske katakombe!

Foto: Shutterstock

Ljubitelji misterije i mračne istorije, gde god da odu traže podzemne prolaze. Pariz nudi, pored svih lepota na površini, jednu pomalo jezivu znamenitost. Radi se o Pariskim katakombama, čiji zidovi su ukrašeni ljudskim lobanjama i kostima.

Krajem 18. veka grad je morao da reši problem prenatrpanosti gradskog groblja zbog širenja zaraze, pa je odlučeno da se kamenolomi ispune “viškom“ iz zajedničkih grobnica. Kamenolom se nalazi na oko 20 metara pod zemljom, a prozet je prohladnim hodnicima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Catacombes Paris (@catacombes_paris) on

Smatra se da je u to vreme čak 6 miliona posmrtnih ostataka premešteno na ovo mesto. Među njima su, nesumnjivo, bili i oni velikih imena Francuske revolucije. Tokom Drugog svetskog rata pripadnici pokreta otpora koristili su mrežu tunela pariskih katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje, a i danas se priča da se ovde nalaze pripadnici sumnjivih organizacija i kriminalci.

Mladi u Parizu pronalaze načine kako da zaobiđu glavni ulaz i neretko pokušavaju da uđu u podzemnu mrežu hodnika kroz preostale ulaze ili podrume starih kuća.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tmphotoanews (@tmphotoanews) on

Oni koji organizovano i legalno požele da uđu u katakombe i posete “muzej smrti“ u kojem su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika, treba da odu na trg Donfer Rošero. Tamo je postavljeno upozorenje da onde “caruju mrtvi“. Za one koji ne veruju u duhove, ovo mesto će predstaviti samo deo mračnih tajni Grada svetlosto.

Pariske katakombe “vraćaju“ u vreme najmračnije, ali i najbogatijeg dela istorije Pariza, zbog toga se na ulaz nekada čeka dugo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wendy Day (@rapcoalition) on

Ulaz se ne preporučuje invalidima, srčanim bolesnicima, deci i onima koji imaju problema sa disanjem ili se plaše zatvorenog prostora. A za one koji ipak odluče da se spuste tih 130 stepenika pod zemlju, savetuje se jakna, jer će provesti sat vremena na temperaturi od 14 stepeni, piše “Pun kufer“.

Ostavi komentar