Šta stranci vole u Srbiji, a zbog čega nas kritikuju

Šta stranci vole u Srbiji, a zbog čega nas kritikuju

Nekoliko godina unazad, strani turistički časopisi i portali sve češće uvrštavaju Srbiju u "deset zemalja koje morate posetiti", i govore da je "najbolje čuvana tajna Evrope".

Laska nam kada ovakve naslove pročitamo na nekom od stranih sajtova, pogotovo nakon perioda devedesetih, kada su nas zapadni mediji predstavljali skoro kao zemlju varvara koji žive po pećinama.

Kako ništa ne može zameniti lično iskustvo, istraživali smo kako su se strani turisti proveli na proputovanju kroz Srbiju – zbog čega bi se ponovo vratili a šta nam zameraju.

Pogledajte po 5 glavnih razloga zbog kojih nas strani turisti hvale ili kritikuju.

 1. POZITIVNO: Noćni život

Nacionalna geografija uvrstila je naš glavni grad u top 10 metropola po kvalitetu noćnog života, zbog kako su naveli "velikog broja urbanih čari", a komentari na stranim portalima potvrđuju da to nije bez osnova.

Pored dobrog provoda, Beograd je turistima privlačan zbog brojnih istorijskih spomenika, među kojima strani sajtovi na prvom mestu ističu Kalemgdan, kao jednu od najstarijih i najimpozantnijih tvrđava na evropskom tlu.

Prema mišljenju stranaca, Novi Sad kao i Niš po mestima za izlaske ništa ne zaostaju za srpskom prestonicom, a za najveći grad južne Srbije još kažu da je "izuzetan spoj istorije i kulture".

Rodni grad Cara Konstantina takođe zauzima posebno mesto u srcima ljubitelje džeza, zbog međunarodnog "Nišvil" džez festivala.

1. NEGATIVNO: Muke sa taksistima

Prvo sa čime se strani turisti susretnu kada slete na aerodrom "Nikola Tesla" jesu taksisti, a mnogi od njih se žale na one "divlje".

"Obratite pažnju da li taksisti imaju licencu, plavu karticu sa imenom i prezimenom, grbom grada i serijskim brojem, ili u suprotnom rizikujete da vas oderu", stoji na jednom od stranih sajtova.

Na njemu takođe upozoravaju turiste da obrate pažnju da li je vozač uključio taksimetar, a jedan od posetilaca se požalio da je vožnju od beogradskog aerodroma do Trga Slavija morao da plati 75 evra.

2. POZITIVNO: Prirodne lepote

 

A post shared by Dragan (@gax71) on

"Zeleni i netaknuti pejzaži Srbije sastoje se od hladnih planinskih jezera neverovatne lepote u svetski poznatim nacionalnim parkovima", piše na jednom od turističkih blogova.

Autor kao predele posebne lepote i odlika ističe planinu Radan i njene padine kao i Đavolju Varoš, "bizarne zemljane formacije za koju će vam meštani ispričati da su okamenjeni đavoli koji se noću bore jedan protiv drugog".

2. NEGATIVNO: Loši putevi

"Želite da proputujete Srbiju kolima? Razmislite još jednom", savetuju na jednom od najpopularnijih svetskih sajtova za putovanja worldnomads.com.

Na pomenutom sajtu posetioci upozoravaju na loše puteve koji se slabo održavaju, naročito u ruralnijim predelima, kao i da se stanje na njima pogoršava što je vreme lošije.

Ibarsku magistralu ocenjuju kao isuviše opasnu za vožnju i upozoravaju da "saobraćajna pravila u Srbiji ignorišu i vozači i pešaci".

3. POZITIVNO: Kulturno-istorijsko nasleđe

Strani turisti impresionirani su našim manastirima. Najčešće opisuju Žiču, Studenicu i Sopoćane, njihov istorijski i kulturni značaj.

Komentarišući unutrašnjost Sopoćana, zadužbinu Cara Uroša iz XIII veka koja se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine, engleski turista Majk navodi da je "harmonija boja i prefinjenost izraza freskopisca spektakl za oči, na mestu koje hrani dušu".

3. NEGATIVNO: Podmitljivost carinika

"Ukoliko krenete autobusom iz Nemačke i stignete do srpske granice, nemojte se začuditi kada vozač od putnika krene da skuplja novac da bi brže prešli granicu, to jest da graničari ne bi proveravali prtljag", kaže turista iz Nemačke.

On dodaje da se prijatelju kod koga je putovao kasnije požalio da su mu na granici tražili mito, a da mu je njegov drug iz Srbije rekao kako je to normalna stvar.

4. POZITIVNO: Festivali

 

A post shared by EXIT Festival (@exitfestival) on

Guča i Exit se, ukoliko bacite oko na komentare stranih turista, sa pravom nalazena na vrhu liste najvećih srpskih brendova.

Majls Dejvis ocenio je festival u Guči kao "najluđi spektakl na svetu" u kome se stapaju energična muzika, zanatstvo, tradicionalna jela, slikari, pesnici i alkohol.

Exit je tradicionalno najpopularniji kod mlađih Britanaca, a svoje mesto na turističkoj mapi Evrope zauzeo je i beogradski Beer Fest sa "izborom od stotine domaćih i stranih piva, slobodnim ulazom i 900.000 ljudi koji ga svake godine posete".

4. NEGATIVNO: Skupe putarine

Stranci se žale na, kako kažu, "visoke putarine za auto-puteve u koje nije ulagano od raspada Jugoslavije".

U jednom od komentara piše da su godine rata i siromaštva uticale i na putnu infrastrukturu u Srbiji "a putarina je bezobrazno visoka", i da zato putovanje u našu zemlju ne treba kretati sopstvenim prevozom.

5. POZITIVNO: Gastro ponuda

 

A post shared by Alex Foster (@fostrosity) on

Ogroman utisak na strane turiste kod nas ostavlja hrana, za koju tvrde da je "senzacionalan spoj istočne i zapadne kuhinje". Specijaliteti sa roštilja, salate i tradicionalno spravljeni sirevi su ono što stranci ne zaboravljaju.

"Srpska klima je idealna za vinovu lozu pa Srbi imaju izuzetna vina, a od višanja i šljiva prave tradicionalnu rakiju - žestoko piće koje nije slično nijednom poznatom", piše Fil iz Čikaga.

Takođe, on preporučuje posetu Rajačkim pimnicama, koje su "oličenje kvalitetnog vina i tipične srpske skromnosti".

5. VAN KATEGORIJE: Srpske devojke

 

A post shared by Milica Mandic (@mandic_milica) on

Italijan Marko na jednom od sajtova upozorava da su "srpske devojke toliko lepe da može da vam se desi da ostavite porodicu i karijeru u svojoj zemlji i preselite se u Srbiju". On dodaje da bi sve bilo lakše kada srpske devojke, pored toga što su lepe, ne bi tako dobro govorile engleski.