Popis 100 najboljih tradicionalnih jela na svetu - na listi i jedno iz Srbije!

Popis 100 najboljih tradicionalnih jela na svetu – na listi i jedno iz Srbije!

Portal "Taste Atlas" objavio je listu 100 najboljih tradicionalnih jela sveta za 2021. godinu, a na popisu su se našlo i jedno popularno jelo iz Srbije. 

Prvo mesto zauzelo je meksičko jelo "cochinita pibil" - marinirana svinjetina sa sokom od gorke pomorandže i belim lukom.

Odmah nakon njega sledi brazilski odrezak "picanha", pa poljski "pierogi ruskie" i tajlandski "curry". 

Srbija se našla u zlatnoj sredini, zauzela je 52. mesto sa čuvenom pljeskavicom.

Pljeskavica je na portalu "Taste Atlas" opisana kao srpsko nacionalno jelo, poznato i kao srpski hamburger. Čine je mleveno juneće, svinjsko i teleće meso, ili kombinacija ova tri, uz dodatak odabranih začina poput paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno mleveni crni i beli luk.

Dalje navode da je to jednostavno jelo koje je "teško savladati", jer je odnos mesa i masti izuzetno važan u procesu pripreme.

Ukusna i sočna, reč pljeskavica potiče od reči "pljeskati", što predstavlja pokrete rukama prilikom formiranja pljeskavica, koje se zatim peku sa obe strane do dimno braon boje, sa tipičnim tragovima roštilja sa obe strane.

Tradicionalno, meso se zatim stavlja u debelu lepinju, koja je podjednako važna kao i meso – ne bi trebalo da bude previše suva, hladna, ni mrvljiva, već vlažna, elastična i topla. Savršena pljeskavica treba da bude sočna, dobro začinjena, i po mogućnosti prelivena kajmakom.

Uz kajmak, savršen dodatak mesu su i sitno naseckani svež luk, paprika ili kiselo povrće poznato kao turšija, ali lista mogućih začina je duga, jer se pljeskavica izuzetno dobro slaže sa velikim brojem različitih sastojaka.

Takođe dodaju da postoje i dve značajne vrste pljeskavice: jedna se zove gurmanska pljeskavica i ima ljuspice ljute paprike, sitne kockice sira i komade slanine raspoređene po mesu, a druga se zove punjena pljeskavica, sa narendanim sirom, slaninom, a ponekad i šunkom unutar mesa.

Zatvoreno za komentare.