Posebno se izdvajaju - ovo su najbolji gradovi za uživanje u jelu i piću

Posebno se izdvajaju – ovo su najbolji gradovi za uživanje u jelu i piću

Obilazak nekog novog grada obično podrazumeva posetu atrakcijama, obilaženje muzeja, ali i uživanje u lokalnoj gastronomiji. Ukoliko vam je ovo treće bitno, ostanite sa nama i u nastavku.

Foto: Shutterstock

Naime, portal Time Out sproveo je anketu među svojim čitaocima o tome koji gradovi su najbolji za gastronomski doživljaj, odnosno uživanje u hrani i piću. Deset gradova u nastavku dobilo je visoke ocene u ovim kategorijama, a šta ih je izdvojilo od ostalih saznajte u narednoj listi.

1. Šangaj

Oni koji su posetili ovaj grad sigurno nisu iznenađeni što se nalazi na vrhu liste, a ključna reč je izobilje. Tamo možete probati sve i svašta, a neki od specijaliteta su kineske knedle, kuvana kraba, dinstana svinjetina i razne vrste pirinčanih kuglica.

Sve to može se isprobati u lepo sređenim restoranima, ali ne treba zaobići ni ulične prodavce hrane.

2. Tel Aviv

Ne samo da je bogat tradiocionalnim jelima, već su tu i mnogi uticaji doseljenika iz raznih krajeva sveta, tako da izbora nikako ne manjka. Ovaj grad pogodan je za vegane i za one koji vole živahne kafiće sa veselom atmosferom.

Ono što morate probati su šavarma, falafel i humus kao tradicionalni specijaliteti, ali i sabič (pita sendvič sa prženim patlidžanom, tvrdo kuvanim jajima i tahinijem) i malabi (mlečni puding sa ružinom vodicom).

Foto: Shutterstock

3. Bangkok

Ako želite da ispunite čula na svaki mogući način, onda je Bangkok pravi izbor za vas. Hrana je ovde jedna posebna vrsta umetnosti i svi je shvataju ozbiljno. Naravno da je tu neizbežni Pad Thai, ali vredi istražiti i ostatak ponude, koja uključuje razne vrste rezanaca, morske hrane, ražnjića i supa.

4. Mančester

Ono što je nekada bio London, sada je donekle Mančester po pitanju restorana i gastro ponude. Nakon više od 40 godina, 2019. je jedan mančesterski restoran dobio Mišelinovu zvezdicu, što je podiglo samopouzdanje mnogima.

Grad ima veoma zanimljivu kinesku četvrt, izvrsnu ponudu karija, ali i kebaba, za šta može da zahvali doseljenicima.

5. Buenos Ajres

Prvi sinonimi za ovaj grad su crveno vino i grilovano meso, ali on nudi mnogo više od toga. Tu su specijaliteti mediteranske, italijanske, azijske i španske kuhinje, a obavezna je i poseta nekod od zatvorenih pijaca prepunih jela od svežih sastojaka. Posebna preporuka je slatkiš alfajor.

Foto: Shutterstock

6. Melburn

Nikako nećete moći da probate sve što ovaj grad ima na ponudi u kulinarskom smislu, osim ako se tamo ne preselite, ali to ne treba da vas obeshrabruje. Naprotiv, izdvojite vreme i napravite mesta u stomaku i kreniter u istraživanje. Piletina sa parmezanom, dim sam, ban mi i giros su samo neki od specijaliteta u ponudi.

7. Madrid

Osim toga što je poznat po prelepim parkovima i muzejima, Madrid ima i bogatu gastro scenu. Tu su restorani sa Mišelinovim zvezdicama, sveprisutni tapas barovi, ali i novi, eksperimentalniji restorani. Uz obaveznu čašu vermuta, možete probati bocadillo de calamares (sendvič sa lignjom) i naravno čurose sa topljenom čokoladom.

8. Prag

Češka prestonica prevashodno mami pivopije, jer je to sveprisutno piće bez koga poseta ovom gradu jednostavno nije potpuna. Toliko je popularno da se čak možete i kupati u njemu. Kada je u pitanju hrana, izbor pada na obilnija i zasitnija jela poput gulaša, kolenice, knedli i takozvanih chimney kolača.

Foto: Shutterstock

9. Kopenhagen

Skandinavija je u poslednje vreme ozbiljna svetska sila po pitanju gastronomije, a to važi i za dansku prestonicu, u kojoj se nalazi po mnogima jedan od najboljih restorana na svetu.

Međutim, ne morate ići u skupe restorane da biste uživali, već možete probati neke od kobasica, otvorenih sendviča i neizbežnih ćufti koje se mogu naći i kod uličnih prodavaca.

10. Dubai

Osim nebodera i skupog šopinga, Dubai nudi  bogatu gastronomsku scenu. Tu ima i glamuroznih i skupih jela, ali i nekih preukusnih tradicionalnih jela, kao što su manakiš (libanska lepinja sa sirom) i kuzi (pečena jagnjetina ili jaretina servirana na pirinču).

Zatvoreno za komentare.