Postoje kriterijumi - evo koji su najvredniji pasoši na svetu!

Postoje kriterijumi – evo koji su najvredniji pasoši na svetu!

Nije isto imati pasoš Srbije i, na primer, pasoš Kanade. S prvim će vam trebati viza za mnoge zemlje sveta, dok ćete s drugim biti dobrodošli u većem delu naše planete. Ovo su najvredniji pasoši.

Foto: Unsplash

Jednostavnost putovanja nije jedini kriterijum vrednosti nekog pasoša, ali je svakako najvažniji. Ostali kriterijumi po konsultantskoj firmi Nomad Capitalist su: obuhvat poreza (da li plaćate porez na dohodak matičnoj zemlji iako zarađujete u inostranstvu), reputacija države u svetu, mogućnost dvojnog državljanstva i lične slobode.

Na osnovu ovih kriterijuma, gorepomenuta kompanija napravila je listu najvrednijih pasoša u svetu. Na vrhu ove liste nalazi se, verovali ili ne, Luksemburg, jedna od najmanjih država u Evropi.

Sledeća je Švedska, kojoj je prvo mesto izmaklo zato što sa pasošem ove zemlje možete putovati u svega jednu zemlju manje nego sa pasošem Luksemburga. Treća je Irska, dok četvrto i peto mesto dele Švajcarska i Belgija, piše City Magazine.

Možda ste primetili da se svaka od ovih zemalja nalazi u Evropi, što je slučaj i sa 85% država koje nalaze među prvih trideset na ovoj listi. Jedina vanevropska zemlja kojoj je pošlo za rukom da bude među prvih deset država po ovom kriterijumu je Singapur.

Kompletnu listu najvrednijih pasoša možete pogledati ovde. Verujemo da nećete biti iznenađeni kada otkrijete da se pasoš Srbije ne ubraja u pedeset najvrednijih pasoša na svetu. 

Zatvoreno za komentare.