Potez ove žene sprečio je sudar aviona

Potez ove žene sprečio je sudar aviona

Fatalna avionska nesreća iznad Mumbaija u Indiji izbegnuta je zahvaljujući brzoj reakciji pilotkinje koja je ispravno reagovala i tako spasila živote putnicima izbegavši sudar dva aviona. Putnici dva indijska aviona su verovatno doživeli najstrašnije trenutke u svojim životima 7. februara kada je avion Airbus A320neo kompanije Vistara leteo opasno blizu Airbusa A319 kompanije Air India. Vistarin avion je poleteo iz Delhija prema Puneu sa 152 putnika, dok je avion Air Indije leteo iz Mumbaija u Bhopal prevozeći 109 putnika. 


 
Tokom leta je pilot Vistarinog aviona otišao u toalet, a u pilotskoj kabini je ostala njegova kopilotkinja. Kako bi se zadovoljilo pravilo međunarodne avijacije koje nalaže prisustvo dva člana posade u pilotskoj kabini u svakom trenutku, ušla je stjuardesa. U avionu Air Indije je bila pilotkinja Anupama Kohli.

Međutim, negde iznad Mumbaija je lokalna kontrola leta dala instrukcije da se Vistarin avion spusti na samo 30 metara iznad putanje aviona Air Indije. U tom trenutku su avioni bili jako blizu i nedostajale su sekunde da se sudare. To je primetila pilotkinja Kohli, koja je videla drugi avion.

Kako su se približavali jedan drugom, u avionu Air Indije se oglasio alarm TCAS, odnosno sistem za izbegavanje sudara, nakon čega je Kohli brzo reagovala i podigla avion, a time izbegla sudar. Zahvaljujući njenoj reakciji je spašen ukupno 261 putnik.

Kasnije je ustanovljeno da je došlo do greške u komunikaciji između pilota Vistarinog aviona i kontrole leta na tlu.

Izvor: 021.rs

Zatvoreno za komentare.