Preuzeto prvo mesto - ova azijska država ima najjači pasoš!

Preuzeto prvo mesto – ova azijska država ima najjači pasoš!

Stanovnici Singapura uspeli su da nakon pet godina svrgnu Japan sa vrha liste Henli indeksa pasoša, koji inače meri slobodu putovanja kada je u pitanju putovanje širom sveta bez vize, piše CNN. Singapur ima najjači pasoš!

Foto: Shutterstock

Japan se sada nalazi na trećem mestu, a novi predvodnik na listi je Singapur čiji građani mogu da posete 193 destinacije širom sveta od ukupno 227 i to bez viznih teškoća, piše Euronews Srbija.

Singapur ima najjači pasoš

I dok je Azija dugo dominirala na vrhu lidera po ovom indeksu, koji je kreirala londonska savetodavna firma za globalno državljanstvo, Evropa se takođe polako vraća u vrh. 

Nemačka, Italija i Španija su se popele na drugo mesto sa bezviznim pristupom na 190 destinacija, dok se Japanu i Južnoj Koreji na trećem mestu pridružuju Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg i Švedska sa bezviznim pristupom od 189 destinacija

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo se nalaze na silaznoj putanji od 2014. godine kada su držale prvo mesto. Međutim, UK je zabeležio skok na 4. poziciji na ovoj rang listi, dok su SAD pale za još dva mesta pa se nalaze na osmom.

Srpski pasoš nalazi se na 34. mestu i građani bez vize mogu da posete 137 zemalja. U januaru ove godine srpski pasoš je bio na 38. mestu.

Ovaj indeks zasnovan je na podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni transport i rangira 199 pasoša širom sveta. Ažurira se tokom cele godine, kao i ukoliko dođe do promene vizne politike.

Prema pisanju CNN, jaz između onih koji su na vrhu liste i onih koji su pri dnu je veći nego ikad. Za razliku od onih koji su na prvim pozicijama i koji mogu da posete oko 190 destinacija sa viznim olakšicama, građani Avganistana mogu da posete svega 27 destinacija a odmah ispod njih su Irak sa 29 i Sirija sa 30, piše 021.

Zatvoreno za komentare.