Budućnost prodaja sladoleda je stigla. Rimski sladoledžija koristi duga plastična "klješta" kojima kroz rupu u pregradi od pleksiglasa grabi kuglice.
Foto: Shutterstock
Paolo Konstantini nosi zaštitnu kacigu s plastičnim vizirom, plastične rukavice i masku.
"Možete zaboraviti ono što je bilo pre kovida-19, morali smo ponovo da izmislimo svoj posao", kaže nagrađivani sladoledžija.
Ispred njegove poslastičarnice Il Gelatone, iz koje se vidi Koloseum, nalazi se i aparat s dezinficijensom za ruke.
Kupcima se na ulazu termalnim skenerom meri temperatura, a na podu su crno-žute pruge koje im ukazuju na razmak što moraju da poštuju.
Italija se ponosi svojom sladoledarskom tradicijom. U uobičajenim vremenima čim zatopli ljudi pohrle u "đelaterije". Danas to više nalikuje poseti bolnici.
Foto: Shutterstock
"Pokušavamo da zaštitimo sebe, osoblje i korisnike što više možemo", rekao je Konstantini.
Italijani su u ponedeljak dobili dašak slobode. Deo mera protiv pandemije ukinut je pa sada mogu da vežbaju na otvorenom. Kafići, restorani i sladoledarnice otvoreni su za pripremu hrane i poslastica ''za napolje''.
Oni će uz zaštitne mere, poput plastičnih pregrada među stolovima, moći da otvore svoja vrata tek u junu. Mnogima je to ravno katastrofi jer je gastronomija krvotok italijanske privrede.
Procenjuje se da bi ekonomski gubici zbog karantina samo do juna mogli da iznose 34 milijarde eura. Dotad bi moglo da se zatvori 50 hiljada firmi, a 350 hiljada ljudi bi ostalo bez posla.