Pronađena najstarija poruka u boci

Pronađena najstarija poruka u boci

Jedna od najstarijih poruka u boci napisana je na nemačkom, a pronađena je zakopana na plaži na zapadu Australije 132 godine pošto je bačena u Indijski okean. Bocu je pronašla Australijanka Tonja Ilman dok je šetala peščanim dinama ostrva Vedž 180 kilometara severno od Perta. 

 Foto: Shutterstock

“Izgledala je predivno, podigla sam je misleći da će izgledati sjajno na mojoj polici za knjige. Devojka mog sina otkrila je poruku kada je pokušala da istrese pesak iz boce. Poruka je bila vlažna, zamotana i uvezana konopcem. Kada smo je osušili videli smo da je pisana na nemačkom, vrlo bledim rukopisom. Datum na poruci bio je 12. jun 1886. godine“, ispričala je za australijske medije. 

Na poleđini je pisalo da se moli onaj koji je nađe da je vrati u nemačku mornaričku opservatoriju u Hamburg ili u najbliži nemački konzulat. 

Ispotavilo se da je poruka bačena s nemačkog broda „Paula“ u okviru eksperimenta nemačke mornarice koji je za cilj imao da bolje razume okeanske struje i otkrviranje bržih i efikasnijih pomornih trgovinskih ruta.

Zatvoreno za komentare.