Pronađena poruka u boci sa broda ''Titanik''

Pronađena poruka u boci sa broda “Titanik“

Na kanadskoj plaži nedavno je pronađena poruka u boci koja je, čini se, bačena sa palube broda „Titanik“ nekoliko sati pre njegovog potonuća, ali stručnjaci još uvek ne mogu da kažu da li je poruka autentična ili je delo nekog šaljivdžije.

Foto:Shutterstock

Poruka nosi datum 13. april 1912. godine i potpisala ju je 12-godišnja Matilda Lefebr, koja je sa svojom porodicom bila smeštena u trećoj klasi:

„Bacam ovu bocu u more usred Atlantika. U Njujork bi trebalo da stignemo za nekoliko dana. Ako je neko pronađe, recite porodici Lefebr u Lievinu“, piše u poruci.

Foto:Shutterstock

Nešto pre ponoći sledećeg dana brod je udario u santu leda i potonuo, usmrtivši više od 1.500 ljudi. Matilda, njeno troje braće i sestara i majka Mari nikada više nisu viđeni, ali 105 godina kasnije poruka je pronađena na kanadskoj plaži, prenosi „San“.

Nikolas Bodri sa Univerziteta Kvebek Rimouski kaže da bi poruka mogla da bude autentična:

– Zamislite niz mogućnosti, sve su realne i sve su na svoj način autentične. Ovo je mogla napisati Matilda na palubi „Titanika“ ili je to mogao napisati neko u njeno ime. Isto tako, to bi mogla biti podvala osmišljena odmah nakon tragedije ili nešto kasnije.

Bodri, zajedno sa kolegama, pokušava da otkrije poreklo i starost pronađenog predmeta:

– Oznake kalupa i alata na boci i hemijski sastav stakla u skladu su s tehnologijama korišćenim u izradi te vrste boce početkom 20. veka. Čep od plute i komad papira dali su radiokarbonske datume koji se podudaraju s datumom na pismu. Nismo uspeli da datiramo pismo jer je metoda destruktivna.

Foto:Shutterstock

– Dakle, još nismo uhvatili šaljivdžiju, ali to još uvek ne isključuje podvalu. Stari papir lako je pronaći, cepanjem prazne stranice iz stare knjige, dok stare boce, pa čak i čepovi, nisu retki – kaže Nikolas Bodri.

Potom je analizirano da li bi boca zaista mogla da dospe do plaže u parku Hopvel Roks u Nju Brunsviku, gde je pronađena:

– Kompjuterska simulacija pokazala je da bi većina plutajućih objekata bačenih u severni Atlantik 13. aprila 1912. sledila golfsku struju do evropskih obala, ali neki od njih su mogli da stignu i do američke obale.

Rukopis u pismu samo produbljuje misteriju, jer nije u skladu sa onim što su francuski školarci učili u to vreme. Istovremeno, postoji mogućnost da je neko drugi napisao poruku u ime devojčice.

Matilda je sa porodicom putovala u Ameriku kako bi se susrela sa ocem Frankom koji je 1910. godine napustio Lievin i odselio se u Ajovu u potrazi za boljim životom.

Nakon potonuća broda, Frank se obratio Odboru za pomoć Crvenog krsta, ali su vlasti otkrile da se u SAD nalazi ilegalno, pa je, zajedno sa decom koja su sa njim ranije došla, deportovan u Francusku.

Zatvoreno za komentare.