Kopač rude iz Tanzanije preko noći postao milioner!

Kopač rude iz Tanzanije preko noći postao milioner!

Jedan rudar iz Tanzanije nije mogao ni da sanja da će preko noći postati milioner! A to mu se ostvarilo sa samo dva "grumena" vrednog minerala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @realshiezoli on

Rudar je postao milioner nakon što je prodao dva komada neobrađenog dragog kamena tanzanita! Ta dva komada su bili najveći koji su ikada pronađeni u Tanzanije, a ukupne težine 15 kilograma.

Kako BBC prenosi, Saniniu Laizer (52) je dva komada tanzanita prodao za 3.4 miliona dolara Ministarstvu za drago kamenje u Tanzaniji.

Laizer je rekao da od ovog novca želi da investira u svoj kraj i da izgradi tržni centar i školu u blizini svoje kuće. On je istakao da su mnogi ljudi u njegovom susedstvu siromašni i da ne mogu da priušte da vode decu u školu.

Rudar smatra da novac koji je dobio neće promeniti njegov način života i da on planira da se i dalje stara o svojih 2.000 krava, dok će posao u koji će novac biti uložen prepustiti svojoj deci.

Laizer ima preko 30 dece i četiri žene.

On je rekao da nema potrebe da preduzima dodatne mere opreza zbog novca i da je njegov kraj bezbedan i najavio veliko slavlje povodom iznenadnog dobitka.

Rudarima poput Laizera potrebna je dozvola radi potrage za tanzanitom, ali je ilegalno rudarstvo u velikoj meri zastupljeno u zemlji, naročito u blizini rudnika koji su u vlasništvu velikih kompanija.

Tanzanit spada u najređe vrste dragog kamenja i može se naći jedino u severnoj Tanzaniji, zbgo čega je i dobio ime.

Stručnjaci procenjuju da bi zalihe ovog dragog kamena mogle u potpunosti da budu iscrpljene u narednih 20 godina.

Predsednik Tanzanije je 2017. godine naredio vojsci da izgradi zid dužine 24 kilometara oko brda Merelani u oblasti Manjara za koje se smatra da predstavlja jedini izvor tanzanita.

U narednoj godini došlo je do povećanja prihoda u rudarskom sektoru, što su vlasti protumačile kao posledicu izgradnje zida.