Ružičasto jezero u Australiji je očaravajući fenomen

Ružičasto jezero u Australiji je očaravajući fenomen

Ružičasto jezero Hilijer izgleda kao žvaka ili glazura na rođendanskoj torti i jedno je od preko stotinu malih ostrva koji zajednički stvaraju arhipelag Rečerč uz južnu obalu Zapadne Australije.

Foto: Shutterstock

Nalazi se bukvalno nekoliko koraka od okeana koji je naravno plave boje. Naučnici nisu izveli konačni zaključak o tome zašto je Hilijer roze.

Brojne ekspedicije i naučna istraživanja počevši od 50-ih godina prošlog veka pokušavaju da otkriju uzroke ove pojave na jezeru Hilijer, ali nemaju konačni odgovor zašto je voda pink.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Tag ☞ #aziz_istanbul?? (@aziz.istanbul) дана

Sumnjalo se na prisustvo mikroalge Dunalijela salina koja proizvodi karotenoid, pigment koji se između ostalog nalazi i u šargarepi. Drugo objašnjenje može biti prisustvo halofilnih bakterija u soli.

Većina turista se pita da li smeju da se kupaju u pink jezeru i da, ono je slano i bezbedno za plivače. Plitko slano jezero širine oko 600 m oivičeno je tankim slojem beličaste soli, koju okružuju tamno-zelene guste šume eukaliptusa.

Foto: Shutterstock

Jedan od prvih dokaza o postojanju ovog jezera, koje iz vazduha izgleda kao džinovska lizalica, nađen je u zapisima iz 1802. godine koje je ostavio britanski moreplovac Metju Flinders.

Čak i kada se voda zahvati u flašu ili čašu ona ostaje pink. Jezero od 2012. godine predstavlja zaštićenu oblast koja je deo prirodnog rezervata.